Úton a Digitális Magyarország felé

2015.01.12

A nyírségi megyeszékhelyen egy éven belül befejeződik a szélessávú, vezetékes internetes infrastruktúra kiépítése és ezzel párhuzamosan a szükséges oktatások is lezajlanak. Az itteni tanulságok alapján lehet majd országos méretekben folytatni a fejlesztéseket – fogalmazott Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a JövőKépnek adott interjújában.

A kormány és a Magyar Telekom között megkötött partnerségi megállapodásnak az egyik legfontosabb célkitűzése a 2018-ra megvalósítandó, országos lefedettségű, szélessávú hálózat megteremtése. Milyen szerepet vállal a Magyar Telekom ebben?

Első pillanatra valószínűleg mindenkinek az jut az eszébe, hogy a Magyar Telekom majd hálózatot épít. Erre valóban készülünk, de a feladat ennél jóval összetettebb. A Digitális Magyarország három alappillére az infrastruktúra, a kompetenciák és a szolgáltatások fejlesztése, és mi mind a háromban szerepet kívánunk vállalni.

Mindezt viszont egyszerre, az egész országra kiterjedően elsőre túl nagy falat lenne megvalósítani. Ezért született az a döntés, hogy első lépésként egyetlen város, Nyíregyháza lakóinak életét szeretnénk digitális megoldásainkkal segíteni, de akkor azt minél teljesebb mértékben, a program mind a három pillérére összpontosítva. Vagyis kiépítjük a nagysebességű hálózatot, de egyúttal részt veszünk az oktatásban és a szolgáltatások fejlesztésében is. Ez sem kis falat, de könnyebben megbirkózunk vele, mintha egyből városok tucatjaival kezdenénk a Digitális Magyarország megvalósítását. Hosszabb távon ugyanazt szeretnénk nagyban is megvalósítani, mint amit Nyíregyházán elkezdünk.

Ha először csak egy városban kezdjük a programot, akkor egyrészt könnyebben és gyorsabban érhetünk el kézzel fogható eredményeket, ráadásul gyorsan megmutatkozhatnak az előnyök. Másrészt azt is látni fogjuk, mennyi erőfeszítést, pénzügyi erőforrást igényel a fejlesztés. Az itteni programból levont tanulságok alapján lehet majd továbblépni.

A digitalizáció egyik fontos eleme korcsoporttól függetlenül a digitális készségek és kompetenciák elmélyítése. Milyen célzott programokkal lehet ezeket fejleszteni?

Az elmúlt időszakban komoly mértékben javult a magyarországi internet penetrációja, de még mindig nem áll azon a szinten, ahol lennie kellene, még mindig elmarad az európai, de a régiós átlagtól is. Ezzel együtt a tudatos felhasználás sincs a kívánatos szinten. Amíg mind a két területen el nem érjük a megfelelő szintet, az ország sem tudja teljes mértékben kihasználni a digitális társadalomban rejlő lehetőségeket. És bármennyire is úgy tűnik, hogy a fiatalok készségszerűen használják az internetet, az ő esetükben is szükség van további oktatásokra, ahogy az idősebbeknek is szeretnénk megmutatni, hogyan segítheti az ő életüket is a világháló. De van egy másik réteg, amiről sokszor megfeledkezünk: a vállalkozások. Elképesztő, hogy még ma is hány üzletnek, mikro- és kisvállalkozásnak nincs weboldala, ugyanakkor más módon sincs jelen a digitális térben. Pedig már ma is ott zajlik az üzleti élet jelentős része, és ez a jövőben még inkább így lesz.

Éppen ezért a nyíregyházi program első látványos elemei is az oktatáshoz kapcsolódnak majd. Létezik egy programunk Okosdigitális (korábbi nevén Mobilsuli) néven, amelynek keretében már vagy 35 ezer diákot oktattunk országszerte a biztonságos mobil és internethasználatra. Nyíregyházán az első körben négyezer fiatal digitális oktatásában vállalunk részt, és ennek jóformán azonnal neki is tudunk állni, de mellettük odafigyelünk a szülők és a tanárok kompetenciáinak fejlesztésére is, valamint együttműködünk a helyi vállalatokkal is az oktatás területén.

Milyen fejlesztések várhatóak Nyíregyházán, hogyan változtatja meg a városban lakók életét a program?

Óriási lehetőség, hogy egyszerre egy egész város életét tudjuk megváltoztatni. Egy komoly ugrással a jövőbe röpítjük a várost, az ott lakókat és az ottani vállalkozásokat azzal, hogy mindenki számára lehetővé tesszük az eddiginél jóval magasabb szintű és gazdagabb online ügyintézést, vásárlást, és összességében az életet. Az alapot az adja, hogy 2015 végéig minden nyíregyházi háztartásba eljuttatjuk a legalább 30 megabit/ másodperc sávszélességű internetkapcsolatot, ami már önmagában komoly változást jelent. Biztos vagyok benne, hogy a város minden lakója és vállalata számára hozadéka lesz a programnak. Számítunk is a helyiek aktív érdeklődésére, részvételére, ezért a programhoz erős kampány is társulni fog.

Ha már a helyi vállalkozások szóba kerültek: számukra milyen előnyöket tartogat a Digitális Nyíregyháza program?

Két részre lehet bontani az előnyöket. Egyrészt a helyi vállalkozások részt vehetnek az infrastruktúra kiépítésében, az oktatások lebonyolításában és esetleg a szolgáltatások fejlesztésében – vagyis új megrendelésekhez juthatnak, és ezáltal növelhetik bevételeiket. Másrészt, ha már működik a digitális város, az nem csak a magánszemélyeknek, a lakosoknak jó, hanem új üzleti lehetőségeket is tartogat a vállalkozásoknak is. Ezeket kihasználva fellendíthetik forgalmukat, új területekre léphetnek be, új szegmenseket hódíthatnak meg, vagyis versenyképesebbek lehetnek.

Milyen várható hatásai lesznek helyi szinten, majd országos szinten is a digitalizációnak?

Két, egymással összefüggő lehetőségünk, illetve abból adódó feladatunk van. Az egyik az, hogy utolérjük a nálunk fejlettebb országokat. Magyarország több szempontból is lemaradt, így a vezetékes távközlési infrastruktúrában, az internet penetrációjában vagy akár a lakossági és a vállalati internethasználatban. Hozzáteszem: mindeközben például a mobil hálózatokban egyáltalán nem állunk rosszul, sőt. De ha gyorsan és határozottan cselekszünk, akkor nem csak kis lépésekkel haladhatunk előre, hanem el is tudunk rugaszkodni a mostani pozícióból, és nagy ugrást tehetünk, akár az élmezőnybe is kerülhetünk. A másik feladat, hogy az infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztésre alapozva innovációs klasztereket hozzunk létre Magyarországon.

Miért tud egy régió, mondjuk San Francisco környéke versenyképes lenni? Remek a digitális infrastruktúra, remek a szolgáltatási környezet, fejlett az oktatás, ez pedig egyszerűen vonzza a képzett embereket és ezzel az innovációs képességet is. Az innovációk pedig egymásra épülnek, egymás hatását erősítik.

Számos olyan infokommunikációs terület van, ahol még komoly esélye van az országnak, hogy beelőzzön másokat: Big Data, felhőszolgáltatások, ipari internet, 3D nyomtatás, gép-gép közötti (M2M) kommunikáció. Csak időben kell felismerni a lehetőségeket.

Említette, hogy az innovációk erősítik egymást. Mit érzékelnek majd mindebből például a nyíregyházi emberek?

A városban megvalósítandó infrastrukturális és kompetencia jellegű fejlesztésekre további, a város működését, az állampolgárok életét megkönnyítő digitális fejlesztéseket lehet alapozni. Egy-egy város működése, a közösség élete is valóban digitálissá tehető, például magasabb minőségű városi szolgáltatások bevezetésével, a városon belüli, ICT-re alapozott biztonsági megoldásokkal. Ilyen megoldásokkal, a szükséges kompetenciákkal a Magyar Telekom leányvállalata, a T-Systems Magyarország is rendelkezik.