Sikeresen zárult az EU Code Week

2015.10.22

Az idei évben 227 eseményt regisztráltak a magyarországi iskolák az EU Code Week eseménysorozat keretében, amely 2015. október 10.-18. között zajlott egész Európában és további, mintegy 30 csatlakozó országban a világ minden tájáról. A tavalyi 57-es eseményszám így megnégyszereződött.

CO_World

Magyarország a népesség arányos versenyben a 9. helyezést érte el a résztvevő 48 ország között:

CW ranking

EU Code Week 2015. #CODEEU EVENTS SCOREBOARD

A 227 magyarországi esemény az egész országot lefedte, közel 170 iskola, 400 pedagógus és 10.000 tanuló bevonásával, akiket több mint 50 együttműködő vállalkozás is támogatott.

HU_CW

  • Az európai programozási hét Neelie Kroes, az Európai Bizottság elnök-helyettese kezdeményezésére indult 2 éve.
  • A kezdeményezés célja a programozás népszerűsítése.
  • Az EU Code Week keretében az egyes tagállamok iskoláiban, intézményeiben az esemény hete alatt programozással kapcsolatos játékokat, eseményeket, tanórákat, foglalkozásokat tartanak.
  • Az esemény sorozatot számos szervezet és cég támogatja nemzetközi szinten is.

image002

A mai világ problémáit nem fizikai erővel, puskaporral vagy olajjal oldják meg, hanem alkalmazásokkal. A problémákat megoldó hatalom nyelve pedig a kódolás. A programok nyelvén tudunk megszólítani több milliárd rendelkezésünkre álló eszközt, többet, mint ahány emberrel a földön beszélhetünk. A programok nyelve írja le a körülöttünk lévő világ működését, ezért ezt mindenkinek értenie, olvasnia és írnia is tudnia kell.

A magyarországi iskolák közül sokan felismerték a fent leírt problémát és, bár a kerettanterv csak nagyon kis teret szab a programozás oktatására, sokan intenzív, az egész iskolát megmozgató eseményeket szerveztek.

1

Ebesi Arany János Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

Az aktív iskolákat az IVSZ és partnerei is jutalmazták egy verseny keretében.

A LEGAKTÍVABB ISKOLA kategóriában

I. helyezést ért el a Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium. Nyereményük 10 db Arduino szet, amelyet a díj támogatója, az IBM nevében Izbéki Csaba az IBM Informatikai Szolgáltatások Üzletágvezetője adott át.

partner-ibm-1024x410-1024x410

Arduino

Arduino

 

II. helyezést ért el a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskolája és Szakiskolája. Nyereményük 1 db LEGO Mindstorms EV3 robot és 3 db Raspberry PI szet, amelyet a díj támogatója, a HP ajánlott fel.

HP

 

LEGOEV3

 

Raspberry PI

Raspberry PI

 

III. helyezést ért el a Kőbányai Kertvárosi Általános Iskola. Nyereményük 2 db LEGO WeDo szet, amelyet a díj támogatója, az EPAM nevében Vinkó Bence az EPAM ügyvezetője adott át.

EPAM-1024x469

WEDO

LEGO WeDo

A LEGSZÍNESEBB PROGRAM KÍNÁLAT kategóriában

Az Ebesi Arany János Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános és Alapfokú Művészeti Iskola nyert. Nyereményük 1 db LEGO Mindstorms EV3 robot és 3 db Raspberry PI szet, amelyet a díj támogatója, az IVSZ nevében Wenczel Richárd, az IVSZ elnökségi tagja adott át.

LEGOEV3

Raspberry PI

Raspberry PI

 

A LEGLELKESEBB ISKOLA kategóriában

Hegyháti ÁMK Egyházaskozár-Bikali Tagintézménye nyert. Nyereményük 3 db LEGO WeDo és 1 db Raspberry PI szet, amelyet a díj támogatója, az IVSZ nevében Wenczel Richárd, az IVSZ elnökségi tagja adott át.

WEDO

Raspberry PI

Raspberry PI

DSCN2869 DSCN2871 DSCN2877 DSCN2881 DSCN2885

 

Codeskills

IVSZ logo