Miért zöldebb a szomszéd füve?

2015.02.26

Az EU-s és a világpiacon ma már versenyképtelen egy olyan gazdaság, ami elavult eszközökkel, magas költségek mellett csak közepes minőségű és mennyiségű terméket képes előállítani. A digitálisan felvértezett gazdaságok olyan előnybe kerülnek, amivel szemben semmilyen támogatási rendszer nem nyújthat védelmet.

A precíziós gazdálkodásról szóló tanulmányok Európában a ’90-es évek elején jelentek meg először. Az akkori módszerek leginkább a táblákon belüli heterogenitás felmérését szolgálták. Mára jelentős változáson ment keresztül a precíziós gazdálkodás, amely így definiálható: egzaktan mért és észlelt információk felhasználásával történő agrotechnikai beavatkozások összessége, amely sok esetben automatikus módon történik. A fejlődéshez olyan mezőgépgyártó és szoftverfejlesztő cégekre volt szükség, amelyek lépést tudtak tartani az információs technológia változásaival, s amelyek lehetővé tették azt, hogy az elméletben kidolgozott technológiák végrehajthatóvá váljanak.

Így lett „zöldebb a szomszéd füve” a 2010-es évek derekára, vagyis magasabb a hozama és minősége, mindezt alacsonyabb költségekkel és differenciált inputanyag-felhasználással. Ami pedig még fontosabb: így váltak versenyképessé a precíziós technológiákat alkalmazó termelők a környezeti terhelés csökkentése mellett. Magasabb hozamok, differenciált inputanyag-kijuttatás, nagyobb jövedelmezőség – ezek jellemzik a jövő sikeres mezőgazdászát.

Március 5-én első alkalommal rendezi meg az Agroinform.hu, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a PreGa Konferenciát, amelyen a precíziós gazdálkodás és az informatika kiemelt szereplői tartanak gyakorlatorientált előadásokat.

A precíziós gazdálkodás termőhely­specifikus, pozicionált – vagyis az adott helyre vonatkozó – információ gyűjtésére és kezelésre épül, ami ma már a versenyképes és fenntartható növénytermesztés alapeleme. Minden gazdaság számára fontos, hogy a meglévő eszközeihez és körülményeihez képest a lehető legjobb megoldásokat válassza, ehhez azonban komplex ismeretre van szükség. A precíziós technológia alkalmazásával egy adott terület minden részén az optimális, illetve ahhoz közeli inputanyag­mennyiség (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer) kijuttatása történhet meg, illetve olyan alkalmazkodó – az adott terület talajának fizikai és kémiai tulajdonságait szem előtt tartó – talajművelés végezhető, amely jelentős költségmegtakarítást eredményez, illetve megakadályozza a terület indokolatlan környezeti terhelését. Vagyis a környezetvédelmi és biztonsági feladatok is a precíziós gazdálkodás bevezetése mellett szólnak.

A PreGa Konferencia célja, hogy minél több magyar mezőgazdasági szereplő ismerje meg a gazdálkodás jövőbe mutató irányait és a digitalizáció előnyeit, tanulva a rendezvényen bemutatott jó példákból és kihasználva a technológia karnyújtásnyira lévő előnyeit. Ezeket a célokat támogatja az Európai Bizottság is, ösztönzi az IKT és a tradicionális szektorok közeledését és együttműködését a Watify kampány révén.

A témákból:

• Versenyképes és fenntartható mezőgazdaság

• Eszközrendszer a precíziós gazdálkodáshoz

• Haszon a digitalizációban

• Az agronómia elmélete és gyakorlata a precíziós gazdálkodásban

• Nagyvállalatok és kis gazdaságok döntési folyamatai

Szakmai partnerek

Főtámogató:

Támogatók:

Együttműködők:

Kiállítók:

Agrárin Kft., AgriDron Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft., Agromatic Automatizálási Kft., AXIÁL Kft., Dr. Szabó Agrokémia Kft., ESRI Magyarország Kft., KITE Zrt., KUHN Center Magyarország Kft., PC-Agrár Kft., Robotpilóta Kft.

Időpont: 2015. március 5., csütörtök, 9.00 – 17.00 óra

Helyszín: Four Points By Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpont, 6000 Kecskemét, Izsáki út 6.

A jelentkezés lezárult!

A konferenciakiadvány a programmal itt érhető el!