Nem az IT-t kell magyarázni, hanem hatékonyabb működésről kell beszélni

2015.03.06

A Nemzeti Agrárkamara, az Agroinform.hu és az IVSZ társszervezésében a PreGa – Precíziós Gazdálkodás és digitális trendek a mezőgazdaságban– Watify!  szakmai konferencián több száz gazdálkodó és tulajdonos került közelebb az alig hatvan éves informatika és a tízezer éves mezőgazdaság közös diskurzusához. Dr Feldmann Endre, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy öröm számára, hogy ezen az alkalmon nem csak támogatásokról kell beszélnie, hanem egy olyan témáról, ami érdemben segítheti a magyar mezőgazdaság felzárkózását. A hazai gazdaságokban dolgozók termelékenysége messze elmarad a nyugat-európaitól, a precíziós eszközök okos használatával ezt a lemaradást lehetne ledolgozni.

Papp László a Gartner hazai képviselője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy lépéskényszerben vagyunk, nem csak ledolgozni lehet a hátrányt, de tovább lehet távolodni a versenytársaktól. Jelenleg sci-fi jellegűnek tűnik, hogy drónokról, autonóm munkagépekről és adatbányászatról beszélünk, pedig a mezőgazdaságban ez már jelen idő. Ma Magyarországnak van az egyik legpontosabb korrekciós felmérése a termőterületekről, ami a domborzat és a talajminőség mellett a tápanyagtartalomra is kiterjed. Egy drónos felméréssel a gabonatábla aktuális cellulóztartalma mellett szinte minden fontos adat megállapítható, a programozható traktorok pedig két centiméter pontosságú helymeghatározás és automata vezetés mellett pontosan oda és pontosan annyi növényvédőt vagy műtrágyát szór ki, amennyire szükség van. Néhány év múlva az emberi beavatkozás szükségessége minimális lesz, a mezőgazdaságban egyre elterjedtebbek lesznek a big data alapokra épülő automata döntéshozatali és beavatkozó rendszerek.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke hangsúlyozta, hogy ugyan a technológiai szakemberek szívesen beszélnek magukról a megoldásokról, de a célszektorban soha nem magáról az informatikáról kell beszélni. Egy gazdának nem az számít, hogy milyen adatbázis, vagy milyen algoritmus vagy milyen szenzor dolgozik egy rendszerben. Az viszont sokkal inkább, hogy milyen piaci információt nyerhet ki, milyen tanácsokat kaphat és mennyivel szorosabban kapcsolódhat az értéklánchoz. Ha egy betegség a termés 20 százalékát vinné el napok alatt, de azt a gazda már induláskor vagy a jelek alapján már előre észleli, akkor az akár 10-100 millió forintot jelenthet neki. Ha a piaci igények, időjárási trendek és termőföldi információk kombinálásával hatékonyan ki lehet osztani, hogy melyik területen mit termeljenek abban az évben, azzal szintén jelentős haszon érhető el.

Harsányi Zsolt, a MEGOSZ elnöke, illetve az Axiál tulajdonosa előadásában arra is kitért, hogy a precíziós gazdálkodás előnye nem csak a számszerűsíthető dolgokban van, hanem a gazdálkodók életminőségét és munkájuk hatékonyságát is jelentősen növeli.

A konferenciáról további részletek, a program és a prezentációk a hivatalos Prega.hu webodalon találhatóak.

 

Az IVSZ a PreGa konferenciát a Watify kampány keretében szervezte.