Pályázati menetrend – idén vagy inkább jövőre?

2016.11.17

Október 19-én megjelent a jelenleg is hatályos GINOP Éves Fejlesztési Keretének (GINOP ÉFK) legújabb módosítása. IKT szempontból, több izgalmas módosítást is tartalmaz a módosított menetrend, amelyet röviden összegeztünk. A K+F+I kiírások, a 3. prioritás „közvetlen” IKT kedvezményezettek részére elérhető forrásai, illetve a pénzügyi eszközök, jövőben bővülő közvetítői köre a szektor számára további lehetőségekkel kecsegtet.

Pályázati menetrend – idén vagy inkább jövőre?

A kutatás, technológiai fejlesztés és innováció című 2. prioritás

A GINOP 2. prioritásának keretösszege a most hatályos menetrend szerint 470,55 milliárd forint. Ebben a prioritásban is megfigyelhetjük, hogy a keretösszegekben, a meghirdetés tervezett idejében és a pályázati kódszámokban történtek változások. Azon túl, hogy időközben megszülettek a GINOP-2.1.1-15 (Vállalati K+F+I tevékenységek támogatása) pályázat eredményei, illetve mindenki a GINOP-2.1.7-15 (Prototípus, termék,- technológia- és szolgáltatásfejlesztés) döntéseit várja (várhatóan 2017-re tolódik).

 A 2. prioritás kiírásai közül két “újdonságot” szeretnénk kiemelni:

1. GINOP – 2.1.2-8.1.4-16

Pályázat címe: Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermékek esetén

Keretösszeg: 70 Mrd Ft

Eljárásrend: standard

ÉFK szerinti időpont: 2016. november

Megjegyzés: Kombinált mikrohitel (VT és VNT) források bevonásával válik elérhetővé. Megfelelő hitelkonstrukció és fedezetnyújtási elvárások mellett, reális alternatívája lehet a korábbi tisztán VNT forráson alapuló konstrukciónak.

2.  GINOP – 2.1.6-16

Pályázat címe: Exportképes innovatív termékek fejlesztésének támogatása az innováció vezérelt exportbővítés érdekében

Keretösszeg: 5 Mrd Ft

Eljárásrend: standard

ÉFK szerinti időpont: 2016. december

Megjegyzés: Teljesen új konstrukció, amely várhatóan termékfejlesztést, illetve innovációt támogató tevékenységeket támogat. Az ICT szektor számára, mint exportorientált ágazat, jó potenciállal bír. Részletek és információk beszerzése folyamatban.

Az infokommunikációs fejlesztésekről szóló 3. prioritás

A GINOP 3. prioritásának jelenleg a pályázók rendelkezésére álló keretösszege 124,88 milliárd forint, ebből, ha a VEKOP-ra szánt összeget nem vesszük figyelembe, akkor 119,38 milliárd, ami ténylegesen GINOP-ban a pályázók rendelkezésre áll még 2016-ban. Ennek sajnos nagy része kiemelt formában került meghirdetésre, ettől függetlenül számotokra, mind potenciális pályázó/sales téma, a három várva várt pályázat (lásd lent) információnk szerint bármikor megjelenhetnek. A beadásokra a megjelenést követő 31. napon kerülhet majd sor.

 A 3. prioritás kiírásai közül a három sláger pályázat ütemezése érdemben nem változott, míg bekerült egy új kiírás is a fejlesztési ütemtervbe:

 

1. GINOP – 3.1.2-8.2.4-16

Pályázat címe: GINOP-3.1.2-8.2.4-16 Az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésének támogatása

Keretösszeg: 4,5 Mrd Ft

Eljárásrend: egyszerűsített

ÉFK szerinti időpont: 2016. október

Megjegyzés: Novemberi megjelenés várható, továbbra is kérdés a VT részhez kapcsolódó fedezetnyújtás mértéke.

2. GINOP –3.2.2-8.2.4-16

Pályázat címe: GINOP-3.2.2-8.2.4-16 Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása

Keretösszeg: 17,5 Mrd Ft

Eljárásrend: egyszerűsített

ÉFK szerinti időpont: 2016. október

Megjegyzés: A legújabb információk szerint december első hetében fog megjelenni a kiírás. Januártól lehet rá pályázatot benyújtani.

3. GINOP –3.2.4-8.2.4-16

Pályázat címe: GINOP-3.2.4-8.2.4-16 Felhőalapú (IaaS, PaaS, SaaS) vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének és piaci bevezetésének támogatása

Keretösszeg: 2 Mrd Ft

Eljárásrend: egyszerűsített

ÉFK szerinti időpont: 2016. október

Megjegyzés: Novemberi megjelenés várható, továbbra is kérdés a VT részhez kapcsolódó fedezetnyújtás mértéke.

4. GINOP –3.2.6-16

Pályázat címe: Versenyképes iparvállalatok termelésének digitalizációja

Keretösszeg: 2 Mrd Ft

Eljárásrend: standard

ÉFK szerinti időpont: 2016. december

Megjegyzés: Teljesen új konstrukció, részletek és információk beszerzése folyamatban.

 

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közbeszerzési eljárást hirdetett a 2014-2020-as programozási ciklusban elérhető, visszatérítendő európai uniós források értékesítési hálózatának bővítésére. Ez azt is jelenti, hogy az első közbeszerezési körben lehetőséget kapó négytagú konzorcium után most további pénzügyi intézmények is jelentkezhetnek arra, hogy MFB Pontokat üzemeltethessenek, illetve visszatérítendő EU-forrásokat is kihelyezzenek az érdeklődőknek. Ebből egyelőre sajnos keveset tapasztaltunk, de bízunk benne, hogy a „versenyhelyzet” ösztönzi a rendszert a gyorsulásra.