Összefogás a digitális gazdaságért

2016.09.13

Laufer Tamás ünnepi beszéde a Gyurós Gálán szeptember 13-án a MENTA Konferencián.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke

Gondoltuk volna?

25 évvel ezelőtt, a magyarországi rendszerváltás idején éveket vártunk egy vezetékes telefon bekötésére, a hazai számítástechnikai eszközpark nagy része még Ausztriából becsempészett Commodorokból, lassú és behemót PC-kből és kutatólaboratóriumi nagygépekből állt. A híreket leggyakrabban naponta értük el, az utazásoknál órákat rászámoltunk az eltévedésből, balesetekből, dugókból adódó váratlan helyzetekre, vakon mentünk nyaralni, valutával megtömött bukszával, de kiszolgáltatva a desztináción működő szereplőknek.

Akkor és most

Óriási utat tettünk meg 25 év alatt és ezen az úton elsősorban a technológia fejlődése, az új lehetőségek, hatékonyabb megoldások vittek minket előre. Az emberi gondolkodás lényegében nem változott, mégis a hétköznapi és szakmai élet szinte minden status quo-ja feje tetejére állt az okostelefonoknak, 4G-nek, cloudnak, szenzoroknak, bigdata-nak köszönhetően. A szoftver mostanra valóban felfalta a világot – de jó értelemben persze.

Minden várakozást felülmúló változások

Az IT szektor a világ minden kedvező változásához jelentősen hozzá tudott járulni, s ennek megfelelően jelentősen meg is erősödtünk. 25 évvel ezelőtt néhány tucat hazai IT cég volt, ma már több ezer. Anno számítástechnikáról, mint egy elvont különálló világról beszéltünk, ma már digitális gazdaságról beszélünk, ahol az informatikai megoldások élő módon beépülnek horizontálisan minden terület életébe. Így lehetséges, hogy 25 éve a GDP-ben alig mérhető volt az IT, ma viszont a digitális gazdaság a GDP több mint 20 százaléka és 400 ezer embernek ad közvetve vagy közvetlenül munkát. A globális piacon is mérhető sikereket is láttunk Budapestről kiindulni, mint például a Graphisoft, Recognita, Indextools, LogMeIn, Prezi, Ustream, NNG, a Phatom (EPAM), IND (Misys) vagy a Disctinction (Skyscanner). Eközben világcégek tucatjai jelentek meg és hoztak létre értéket Magyarországon, gondoljunk csak az Ericsson kutatásaira vagy a Morgan Stanley itthon folyó fejlesztéseire.

tegnap-es-ma

A világ negyed évszázad alatt átalakult, eközben az IVSZ is. Egy kis érdekvédelmi szervezetből egy erős, professzionális szakmai szervezetté nőtt, érdemi ráhatással a szabályozásra, állami stratégiákra. Mára évtizedes témáink, mint a szoftverexport, digitális oktatás vagy épp a mérnökképzés a közbeszéd tárgyává váltak. Amit elődjeink vizionáltak, az most már körülvesz minket, a globális digitalizáció minden előnye és kihívása kézzelfogható minden ember számára. Az IVSZ tagsága is jelentősen növekedett, ma már közel 500 tagot számlálunk, csak a tagságunk 48 ezer embert foglalkoztat és 2800 milliárd Forint nettó árbevételt érnek el. Ezek jelentős számok, de ami még jelentősebb, az a digitális tudás és tapasztalat, ami ebben az ökoszisztémában létrejött és várja, hogy más ágazatokkal összefogva még magasabb szintre emelje a magyar digitális gazdaságot.

A digitális összefogás fordulatai

Az IVSZ-re és az IKT ágazat aktív szereplőire ma már odafigyelnek, a munkánknak valódi eredménye van. Bár néha viharos fordulatok kísérik a digitalizációval járó társadalmi és politikai változásokat. Két évvel ezelőtt még az internetadó ötlete borzolta a kedélyeket. Mostanra ez nem csak lekerült napirendről, de éppen az IVSZ által is támogatott adócsökkentés került elő helyette. Sőt, a kormányzat az IVSZ nem kis szerepvállalásával Digitális Exportfejlesztési Stratégiát és Digitális Oktatási Stratégiát készített. Ezeknek a szellemi háttere nem új keletű, a szükséges tudás az IVSZ tagságából, munkacsoportok és az Iroda szakértői csapatának sok éves tevékenységéből adódott össze – ezúttal nem az asztalfióknak készítve. A digitális gazdaság fejlesztése területén pedig az IVSZ Ipar 4.0 stratégiája jelenik meg az Irinyi-terv keretein belül.

Fordulatok

Leküzdendő óriások is állnak persze előttünk még, ilyen a ma már minden ágazatot sújtó munkaerőhiány, ami az informatikában nem csak kritikus és valós, de a növekedés útjában álló egyetlen igazi probléma. Bízunk benne, hogy az IVSZ által kezdeményezett Digitális Munkaerőprogram érdemben megvalósul és a felnőttképzés, illetve szakképzés fejlesztésének köszönhetően a közeljövőben nem a betöltetlen informatikai álláshelyek újabb drámai növekedéséről kényszerülünk hírt adni, hanem éppen ellenkezőleg: arról tudunk beszélni, hogy mennyivel több digitális munkahely termel értéket Magyarországon. Ezen ponton ismerjük el, hogy a legtöbb ember és a legtöbb KKV ma még nem ismeri a digitális világ előnyeit, így nem is képes azt maga javára fordítani. Az IVSZ célja ennek megváltoztatása, ezért vagyunk Szövetség a Digitális Gazdaságért, de mondhatnánk azt is, hogy szövetség a digitális összefogásért és a digitális intelligencia fejlesztéséért.

Nincs megállás

A munkacsoportjaink és a szakértőink révén egyre szorosabb az IVSZ, ezzel együtt pedig az IKT szektor együttműködése is az ipar, agrárium, egészségügy, turizmus és más ágazatok képviselőivel. Ahogyan a Digitális Agrár Stratégia célja is a digitalizálódó mezőgazdaság folyamatainak segítése és a hazai szereplők helyzetbehozása, úgy más területeken is ilyen programokat építünk – ehhez azonban szükség van a ti közreműködésetekre is, az IVSZ ereje a tagság ereje.

Vannak feladataink és céljaink, amikhez szükség is van a digitális összefogás erejére. A globalizáció által előidézett versenyt a digitalizáció még tovább gyorsítja. A tétek nagyobbak lettek. Azok az országok és régiók tudnak csak nyertesként tovább menni, amelyek most lépéselőnyre tesznek szert. Ha az informatika valós súlyának megfelelő helyre kell kerül és Magyarország az elmúlt 12 hónapban a digitális gazdaság javítására tett lépéseinek tempóját fenntartja, ha az iparpolitika, digitális oktatás, export témákban a most látható dinamikával haladunk előre, akkor hamarosan látszani fognak az eredmények. Hirtelen fellángolások helyett kitartó munkára van szükség, ez a mi a versenyképességünk egyetlen záloga.

Nincs megállás!

Ugyan szerencsére egyre többen értik, érzik ennek fontosságát, de ez még nem elég! Az IVSZ tovább gyorsítana. A digitális összefogás mentoraként azon lesz, hogy a jövőt biztosító digitális fejlesztések tettekben is a helyükre kerüljenek. Meg kell alkotni a digitális világot kezelni képes, előremutató jogszabályi környezet, nem lehet hátat fordítani a globális trendeknek. Főleg úgy, hogy közben a magyar IT piac kitettsége nagy az EU-s források iránt, a hazai KKV-k számára kritikusak a gazdaságfejlesztési,  a közigazgatási és közszolgáltatási operatív programban megjelenő  pályázatok. Ezeket haladéktalanul ki kell írni és az erre szánt forrásokat emelni kell, remélve, hogy eközben az innovációs terület állami felelőseinek is sikerül megérteni és tervezhetővé tenni a digitalizációt – vagyis a jövőt.

Mit hozhat a következő 25 év? Bármit! Készüljük fel!

Talán nem sok hiányzik ahhoz, hogy Magyarországon is úgy tekintsenek a sikeres informatikusra, mint a XXI. század rocksztárjára. A fiatalok számára példaképek lehetünk, s a digitális transzformációt közösen segítve azon kell dolgoznunk, hogy Magyarország a nyertesek közé tartozzon, ahol a következő években is büszkék lehetünk feltalálókra, cégépítőkre, szakértőkre és megoldásokra. Az előző 25 évben elképesztő fejlődést éltünk át, legyünk hát büszkék arra, ahová együtt eljutottunk. Ha elhisszük, hogy a következő 25 is legalább ilyen ugrást hoz, akkor bármi megtörténhet! Higgyük el és aszerint cselekedjünk

Boldog születésnapot IVSZ!

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke

IVSZ - 25 éve a digitális gazdaságért