Multik előtt a Digitális Jólét Program

2016.04.21

Az IVSZ multinacionális tagvállalatait tömörítő tagozata április 21-ei ülésén Deutsch Tamást, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztost látta vendégül. Az esemény fókuszában a Program megvalósítása állt, különös tekintettel a tagozatot is érintő résztémákra, például az IVSZ-szel együttműködve készülő Digitális Oktatási Stratégiára.   

IVSZ Multitagozati Ülés

Major Gábor, Bánhegyi Zsófia, Deutsch Tamás és Both Vilmos az IVSZ Multitagozati ülésén

Bánhegyi Zsófia, a tagozat elnökének megnyitója után a házigazda Magyar Telekom képviseletében Christopher Mattheisen vezérigazgató elmondta, folyamatos technológiai változás korában élünk, amihez nemcsak egyéni szinten kell alkalmazkodnunk, hanem az ország versenyképességének megőrzése érdekében is.  Az IVSZ részéről Major Gábor főtitkár ismertette a digitális ágazati kerekasztalok koncepcióját, amelynek célja egy szektorokon átívelő digitális párbeszéd megteremtése.

Az ülésen Deutsch Tamás hangsúlyozta, a digitális átalakulás elsősorban nem informatikai, üzleti vagy politikai kérdés, hanem átfogó társadalmi jelenség, amely visszavonhatatlanul megváltoztatja az emberek életét, a vállalkozások működését és a közigazgatás szervezését. A folyamat egyik legfőbb ismérve kell legyen, hogy ezt a változást tudatosan a javunkra fordítsuk, így válhat a társadalom minden tagja a digitalizáció haszonélvezőjévé. A digitális jólét célja a digitális átalakulás kedvezőtlen hatásainak mérséklése, illetve a kedvező hatások hatékony kihasználása. A Digitális Jólét Programmal a magyar kormány mindenkinek segít abban, hogy egy lépéssel előbbre jusson, és felkészülten nézzen szembe a digitális kor kihívásaival.

Jelenleg nem is az infrastruktúra, hanem a kompetencia terén van a leginkább lemaradásunk, miközben néhány éven belül az állások döntő többsége megköveteli a digitális kompetenciákat, az informatikusok iránt pedig már ma is kielégíthetetlen mértékű piaci kereslet mutatkozik – mondta a miniszterelnöki biztos, majd hozzátette: ezért is elkerülhetetlen az oktatás gyors és teljes digitalizálása. A készülő Digitális Oktatási Stratégia hosszabb távon hozzájárulhat a krónikus informatikus-hiány mérsékléséhez, de addig is támogatunk minden olyan kezdeményezést, ami már rövid távon is érezteti hatását. A kompetenciafejlesztésről szólva kiemelte, hogy ez az alapja a gazdaság digitalizációjának és az Ipar 4.0 megvalósításának, amely a jövőben a „magyar gazdaság zászlóshajója” lehet.

ivsz-multitagozati-ules-2

A Digitális Jólét Program megvalósítása során számos ponton értünk már el áttörésnek nevezhető sikereket, ilyen például az internetezés áfájának 27-ről 18%-ra történő csökkentése, amely javaslat hamarosan a parlament elé kerül

– tette hozzá Deutsch Tamás.

A multinacionális tagozat következő ülésének témája az Irinyi-terven belül megvalósuló Ipar 4.0 program lesz.