Molnár József az Év informatikai újságírója

2015.11.19

Molnár József lett az Év informatikai újságírója. A PC World magazin főszerkesztője szakmai elismerésekben gazdag évet tudhat maga mögött. Az idén márciusban elsőként megkapta a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesülettől az „Év információbiztonsági újságírója” díjat, a mai napon pedig átvehette a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az IVSZ és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) közös pályázatán az „Az év informatikai újságírója” elismerést.

A 2011 óta Kovács Attila nevét viselő díjat olyan személy veheti át, aki a héttagú szakmai zsűri megítélése szerint az infokommunikációs technológia adta lehetőségek széles körű kiaknázására ösztönöz, átfogó képet ad az információs társadalom életminőséget javító képességeiről, felhívja a figyelmet az új lehetőségekkel járó új típusú veszélyekre, azok elhárításának módjaira, beszámol a modern infokommunikáció mindennapi életre gyakorolt hatásáról.

molnar-jozsef

Molnár József, a PC World főszerkesztőjeként jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy a magyar fiatal közönség számára az informatika mint szakma vonzó életpályaként jelenjen meg. Az élet minden területét átható digitalizáció folyamatát képes úgy tárgyalni, elemezni, hogy az közérthető, érdekes, de továbbra is szakmailag precíz legyen. Főszerkesztőként nem csak a megörökölt rovatok erősítésével hívja fel magára a figyelmet, de önálló kezdeményezésekkel is előáll, amelyek mind az informatika népszerűsítését szolgálják. Ezek közül a legfontosabb említendő program, a Hello World diákoknak szóló programozó tábor, ahol a fiatalok játékos, szórakoztató módon mélyülhetnek el a programozás, robotika vagy éppen a 3D nyomtatás világában. Újságíróként sem elégszik meg a felszínes információszerzéssel, jellemző rá a csavaros észjárás, úgy kérdez, hogy azzal valóban az olvasóit képviselje. Sok energiát fordít arra, hogy a fontos témáihoz a tapasztalatot saját maga szerezze be.

A PC World főszerkesztői pozíciót 2014. januárja óta tölti be, de a lapcsaládnál már 2008. szeptembere óta dolgozik. Előtte a Figyelő, illetve Figyelőnet IT szakújságírójaként dolgozott 2004-től, meg sem várva, hogy 2005-ben megszerezze írott sajtó specializációval a kommunikáció szakos diplomáját az Eszterházy Károly Főiskolán.

„Az év informatikai újságírója” díjat Molnár József 2015. november 19-én, az NJSZT által szervezett Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferencián vette át.