Mesterséges intelligencia a MENTA konferencián

2016.06.30

Az elmúlt év legizgalmasabb technológiai területe kétségkívül a mesterséges intelligencia, illetve annak hétköznapi alkalmazása lett. Az IVSZ MENTA konferencia sem megy el a téma mellett, aki eljön betekintést kaphat a legújabb MI trendekbe, legizgalmasabb eredményekbe, amik meghatározzák a következő néhány év informatikai piacát.

footer

Hogyan lesz adatból tudás?

A szoftverek, algoritmusok már egyre bonyolultabbak, komplexebbek, a Google élő kódbázisa már 2 milliárd sornyi kód, a mobiljaink kezdik megérteni a kérdéseinket, miközben a fizikai valóság minden szeletéről alapos és részletes adatsoraink vannak szenzoros és egyéb mérésekből. Mit kezdünk ezzel a rengeteg adattal? Az emberiség minden nap 2,5 trillió byte adatot hoz létre, de ennek 80 százalékaa strukturálatlan, de még a feldolgozott adatoknak is csak egy részét olvassa bárki. Itt jön képbe a mesterséges intelligencia és a kognitív technológia, ami értelmezni tudja, és tanulmányozza is ezeket az adatokat, így a számunkra érdekes információkat könyebben, gyorsabban megkaphatjuk. Vajon elveszik a munkánkat a robotok vagy csak könnyebbé, hatékonyabbá teszik azáltal, hogy a döntéseinket sejtések helyett tudásra alapozhatjuk. Az IBM kognitív algoritmusokkal foglalkozó részlegének vezetője, Michelle Unger azt mutatja be majd a MENTA konferencia résztvevőinek, hogyan lesz adatból tudás.

Deep learning a gyakorlatban

Az üzleti szempontok mellett technológiai oldalon is izgalmas területet jelentenek a kognitív, öntanuló algoritmusok. Az adatmennyiség robbanásszerű növekedésének, a GPU-k elképesztően gyors fejlődésének és az új tudományos eredményeknek köszönhetően az elmúlt években a mélytanuló, un. deep learning rendszerek, azon belül pedig a mély neurális hálózatok a gépi tanulás egyik legjobban kutatott területévé vált. Napjaink legkorszerűbb beszédfelismerő, beszédkeltő és képfelismerő algoritmusai mély neuronhálókat használnak, és számos további alkalmazási terület esetén is túlmutatnak a korábbi módszereken. Ezeket a MENTA résztvevőinek Dr. Tóth Bálint Pál a BME TMIT tanszékének mérnöke mutatja majd be.

Robot baby projekt

A Techcrunch nemrégiben számolt be arról, hogy egy hollandiai egyetemi kísérletben robotok randiznak, párosodnak és 3D nyomtatott utódot hoznak létre a Robot baby projektben. Ez az áttörés egy jelentős lépés az  ipari evolúció területén és akár a Mars vagy más idegen bolygók benépesítésében is nagy jelentősége lehet. Az önmódosító és reprodukcióra képes robotok veszélyesnek tűnő terület, ugyanakkor óriási lehetőség az emberi utasítás nélkül is működő rendszerek felé. A magyar származású Dr. A. E. (Gusz) Eiben, a fenti projekt vezetője, aki évtizedes tapasztalattal rendelkezik az evolúciós számítástechnika, robotika és mesterséges intelligencia területén szintén vendége lesz a MENTA konferenciának, tapasztalataiból mindenki hasznos tudást meríthet, ami egy IT vállalkozás esetében nem csak érdekes sci-fi, de nagyon hamar üzleti jelen idő is lesz.

Ne maradj le az előadásokról, regisztrálj még ma!

EARLY BIRD KEDVEZMÉNY JÚLIUS 10-IG

Konferencia helyszíne: Hotel Füred ****, Balatonfüred

Konferencia időpontja: 2016. szeptember 13-14.

További információ és jelentkezés