Magyar cégek tapasztalatai az adatgazdaságban

2017.04.07

Magyarország és az Európai Unió gazdaságának is egyre jelentősebb részét teszi ki az adatgazdaság. Hatalmas fejlődési potenciál rejlik a gazdaság ezen szegmensében, így egyre nagyobb hangsúlyt kapnak azok a kezdeményezések, intézkedések, amelyek ennek a területnek a fejlesztését célozzák. Példaként említhető a közadatok újrahasznosítását célzó intézkedéseket, amelyek révén a privát szféra új szolgáltatásokat tud kifejleszteni, amelyek a közadatokra épülnek.

Magyar szervezetek tapasztalatai az adatgazdaságban

Annak érdekében, hogy a gazdasági tevékenységek fejlődésének gátjait feltérképezzük, megértsük a motivációit az egyes szereplőknek (adatgazdák, adat újrahasznosítók stb.) felmérést készítünk.

Minden olyan szervezet közreműködésére számítunk, amely már jelen van az adatgazdaságban, vagy tervezné a részvételét, azonban valamely gátló tényező (legyen akár jogi, technológiai vagy társadalmi-gazdasági) miatt jelenleg még nem aktív részese az adatgazdaságnak.

A kérdőív kitöltése kb. 10 percet vesz igénybe.

A kérdőív ide kattintva érhető el. Kitöltésére 2017. április 17-ig van lehetőség.

A felmérés az Európai Unió által támogatott EuDEco projekt keretében kerül sor, amely az európai adatgazdaság modelljének kidolgozása mellett ajánlásokat is megfogalmaz a politikai döntéshozók számára, hogy milyen intézkedések révén lehetne az adatgazdaság fejlődését jobban elősegíteni Magyarországon és egész Európában.