Laufer Tamás: Túl az evangelizáción

2017.12.18

A digitális transzformációt ma már sokan értik Magyarországon – az IT iparágon belül és azon kívül is. A digitalizáció alapvető szakmai beszédtémává vált. Ma már egy HR-rel foglalkozó konferenciának ugyanúgy alapkérdése a digitális lét, mint egy társadalompolitikai vitának. Örömteli, hogy a digitalizáció a kormányzat oktatási, gazdaságfejlesztési és export stratégiájában is kiemelt prioritássá vált.

Túl az evangelizáción

Az IVSZ és tagsága elvitathatatlanul fontos szerepet játszott abban, hogy a digitalizációt ma már természetes és megkerülhetetlen folyamatként lássák a gazdaság szereplői és a politikai döntéshozók. Néhány éve még kevesen voltunk, akik az átalakulás szükségességét hirdettük, mára azonban mind létszámában, mind a változást generálni képes ható- és hajtóerő tekintetében megizmosodott táborunk.

A digitalizációs változásra minden iparágnak, vállalatnak fel kell készülnie. A cégvezetőknek és a munkavállalóknak is látniuk kell, hogyan változik meg a szerepük, milyen munkakört válthatnak ki az algoritmusok és robotok, és milyen új kihívásokkal kell szembe nézniük. Nincs egyetlen digitális pirula, amit, ha egy cégvezető lenyel, akkor a hagyományos, elavult vállalata hirtelen sikeressé válik az összekapcsolt, valós idejű, adat-vezérelt és fogyasztócentrikus világban. A probléma felismerése után a következő feladat a modernizáció folyamatában immár a részletekben rejlik. A mindennapok feladatait kell újra definiálni, amihez inspirációra, jó példákra és közös gondolkodásra van szükség.

Az IVSZ közössége ezeket tudja megadni minden olyan szereplőnek, aki a változás szükségességét felismerve sikeressé akar válni. Közel 500 tagvállalatunk közt többségében IKT vállalatokat találunk, de az elmúlt időszakban egyre gyakrabban csatlakoznak hozzánk más iparágak innovatív, digitalizálódó vagy digitalizálódni vágyó vállalatai. Az IVSZ ma már nem egyszerű ágazati szervezet, hanem valóban Szövetség a Digitális Gazdaságért, ahol találkozhatnak ügyfelek a szállítókkal, ahol versenytársak párbeszédet kezdeményezhetnek, ahol a problémákat megismerve megoldások is az asztalra kerülnek.

2017-et az elért eredményeink tekintetében sikeresnek értékelem.

Öt kiemelt rendezvényünkön több mint 1100 fő vett részt. Ezek közül kiemelném a MENTÁT, mely minden idők leglátogatottabb IVSZ-tagsági rendezvénye lett, 418 fővel. Idén 36 új taggal bővült szövetségünk, munkacsoportjaink száma pedig hárommal gyarapodott, s immár 11-re nőtt. Ezek összesen 45 ülést bonyolítottak le, több mint 250 cég aktív részvételével. A médiában több mint 800 híradás jelent meg projektjeinkről, eseményeinkről, s a tagságunk számára kiemelt fontosságú témáinkról.

2018-ban, immár túl az evangelizáción arra fókuszálunk, hogy inspiráljuk, s katalizáljuk további ágazatok természetes és zökkenőmentes digitális átalakulását, ezzel segítve tagvállalatainkat digitalizációs programjaik kivitelezésében, és a növekedésben.

Bízom benne, hogy folyamatosan bővülő és egyre aktívabb közösségünk jövőre még erősebb lesz, ehhez a jövőben is workshopokkal, meetupokkal, munkacsoport ülésekkel és kiemelt rendezvényeinkkel járulunk hozzá. Engedjétek meg, hogy rögtön figyelmetekbe is ajánljam a január 31-én, az Európai Bizottsággal közösen megrendezésre kerülő Adatgazdaság konferenciánkat, melynek fókuszában a 21. század olaja, az adat áll. A rendezvényre ingyenesen lehet regisztrálni.

Megköszönve munkatársaim és minden tagvállalatunk egész éves munkáját és támogatását, Áldott Karácsonyt és digitalizációban gazdag, Boldog Új Évet kívánok Mindannyiunknak.