Laufer Tamás: A digitalizáció természetes!

2017.09.14

Laufer Tamás, az IVSZ elnökének beszéde a  Gyurós Tibor Gálán 2017. szeptember 14-én, a MENTA konferencián.

Laufer Tamás

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke

Nyáron, egy barátom horvátországi nyaralását megzavarta, hogy a klíma elromlott az apartmanjukban. Sikerült szerelőt keríteni órákon belül az internet segítségével, aki próbálta megérteni a problémát, próbált kommunikálni horvát, német,angol nyelveken. Barátom csak magyarul tudott, de végül is a szerelő okostelefonján a Google tolmács segítségével sikerült megtalálni az interfészt… A tanulság, hogy egy horvát kis kkv is tudott a rutinon változtatni, mert így több üzleti lehetőséget kapott.

A digitalizácó nem csak a globális vállatoknak adnak lehetőségeket, hanem helyi szinten is jelentős a hatása, sőt, esélyegyenlőséget teremt, teremthet! Egy másik egészen friss élmény a postai kiszállítás, amiben egy távoli országból napok alatt Magyarországra ér, de a posta hetekig tart, mire feldolgozza, további egy hét, amire kiszállítja és még nincs is karácsony. Ehhez képest a piaci futárcégek sebessége olyan, mint egy Forma 1-es kerékcsere. Eközben az Amazon és az Alibaba naponta 6-12 millió csomagot kezel és képesek napon belüli kiszállításra is már bizonyos régiókban. Az Amazon nem régen jelentette be, hogy 100 ezer digitálisan is képzett embert vesz fel logisztikai munkára, pedig gyakran vádolják őket azzal, hogy százezrek munkáját veszik el. Ráadásul az Amazon olyan platformot hozott létre, ami kereskedők, gyártók, kézművesek és közvetítők sokaságának teremtett lehetőséget arra, hogy termékeiket szélesebb célcsoport felé közvetíthessék egyszerűen, sőt, az ilyen platformok lehetőséget teremtenek arra, hogy valaki akár egy niche produkcióval vagy szolgáltatással megélhetést teremtsen magának, ha sikerül a változó világban a fogyasztói igényeket megtalálniuk.

Ma azok a cégek sikeresek , akik keresik a változást, célokkal, vízióval rendelkeznek. Az IVSZ is ezeknek a cégeknek tud leginkább segíteni, hiszen új kapukat nyitunk meg, új ösvényeket vágunk. Ma már közel 30 ember dolgozik az IVSZ-ben azért, hogy  minél többen tudjanak kapcsolódni munkacsoportokhoz, szakmai feladatokhoz, folyamatosan próbáljuk javítani pályázatok feltételeit, új támogatási formák kialakításban meghatározó szerepet vállalunk. Az Ipar 4.0 programok fejlesztésében és kivitelezésében is kulcsszerepünk van, de az oktatási területen sem álltunk meg. A korábbi években kijelöltük az irányt és most dolgozunk azon, hogy meg is valósulhasson az informatikai képzés erősítése és a digitális oktatási módszertanok elterjesdztése. Továbbá a BME-n keresztül létrejön a régóta várt IoT kompetencia központ, ami a kis és középvállalkozások kibontakozását hivatott segíteni.

Laufer Tamás: A digitalizáció természetes

Vannak jó, de közben vannak rossz élményeink is. Jólesik, amikor elismerik és megköszönik tevékenységünket, de rossz megélni, hogy a szakképzés poros irodáiban a zsinórpadlás mozgató fontosabb szakma, mint az informatikus. A Digitális Munkaerő Program akció tervet hirdetett Varga Mihály miniszter Úr védnökségével 22 ezer hiányzó  informatikus csökkentésére, de a szakképzések átalakítása miatt 2 ezerrel csökkent az informatikusok száma évente. Tavasszal a Miniszterelnök Úr bejelentette, hogy 100 ezer forintos ösztöndíjat vezetnek be januártól az informatikus hallgatóknak, bevezetik az informatikus üzemmérnöki szakot (Bachelor of Profession), ami egy fontos lépcső lehet a diákok egyetemi képzésen tartásához. Többek között az IVSZ aktív tevékenységének is köszönhetően az előző évhez képest körülbelül 10 százalékkal nőtt az IT szakokra jelentkezők száma, de még mindig sok teendőnk van ezen a téren.  Sajnos, sok döntéshozó nincs a helyzet magaslatán, az innovációt mai napig nem értik igazán és nem támogatják ezért az informatikai ágazatot. Mondhatni valamilyen szinkron hiány van.

Éppen ezért is fontos, és nagyon örülök, Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos elfogadta a felkérésünket az idei MENTA konferenciára. Az elmúlt húsz évben nem emlékszem, hogy volt a kormányzatban olyan ember, aki ilyen fontosnak vélte a digitalizáció hatását, aki nemcsak a kormányzat informatika támogatásával foglalkozott, hanem a középpontba állította a társadalmat és az IT ágazatot minden részével együtt: digitális oktatás, export, startup, más ágazatok digitalizálása, szabályozási kérdések, amelyek a kényelmi díjak eltörlésétől, digital economytól  internet semlegesség, blockchainig terjednek .

Sokan közülünk a mai napig nem értik, hogy miről szólnak a változások, egy digitálisan kibővített térben élünk ma, ezért is van szükség, hogy etikai normákat határozzunk meg nem csak az informatikában, de a mindennapok digitalizált valóságában is. Például az olyan esetek elkerülésére, mint a BKK e-jegy projekt kapcsán történt.  Vagy hogyan kezelni kell a  GDPR-t, ami a nyakunkon van és sok más krizízszerű feladat is előttünk áll, melyekről közösen kell beszélnünk. Ezt mind segíti az IVSZ, elsősorban a tagjainak érdekében, de végtére is a teljes társadalom érdekében is.

A változások korszakában már nem számít meglepetésnek az sem, hogy az idei Gyurós-díj év informatikai menedzserének pályázóiból 5-ből 4 nem IT vállalattól jelentkezett. Az innovációk is zömében a digitalizációt kritikus eszközként használják. Agrár, Pénzügy, Egészségügy és sorolhatnánk. A munkacsoportjaink tükrözik az IVSZ tevékenységét és visszaköszönnek a különböző ágazatok digitalizációjában, de hadd hívjam fel még egyszer mindenki figyelmét, azoknak tudunk segíteni, akik hagyják és akarják!