Kritikus helyzetben az ukrán IT iparág és szakemberek

2022.03.24

Az IVSZ több nemzetközi kezdeményezés keretein belül is igyekszik segíteni az ukrán IT szakembereken, illetve azok hozzátartozóin.

Kritikus helyzetben az ukrán IT iparág és szakemberek

A lassan egy hónapja zajló orosz-ukrán háborús helyzet olyan folyamatokat indított el, illetve kérdéseket vetett fel, amelyek a közeljövőben sürgős rendezést igényelnek. A két ország közötti konfliktus kapcsán folyamatos összefogás mellett olyan szakmai egyeztetésekre, lépésekre, döntésekre van szükség, amelyek képesek hathatósan segítséget nyújtani a háború miatt menekülni kényszerülő, vagy éppen az országban (legyen az Ukrajna, vagy Oroszország) rekedő szakemberek számára.

Az IVSZ a háború kirobbanását követően cselekvési javaslatokat tett és segítségnyújtásra szólította fel a tagjait. Az iparági szövetség olyan konkrét javaslatokat fogalmazott meg a magyar és az uniós döntéshozók, illetve a közép-európai IKT-szektor számára, amelyek a digitalizáció és az infokommunikáció eszközeivel segíthetnek enyhíteni a kialakult krízist.

Kitartanak, de minden segítségre szükségük van

A DIGITALEUROPE tagjaként az IVSZ is csatlakozott a szervezet által a NATO és az EU döntéshozóihoz intézett felhíváshoz, amely szerint az európai országoknak támogatniuk kell a kibertérben való védekezésben is Ukrajnát. Az országban uralkodó helyzet feltárása érdekében a szakmai szervezet március 15-én egy webinart szervezett, ahol két helyi fejlesztő cég (Avenga Ukraine, Grid Dynamics), illetve az IT Ukraine Association vezetője beszélt arról, hogy mi zajlik jelenleg az ország digitális iparágában, hogyan élik meg a cégek a háborús helyzetet.

A beszélgetés során elhangzott, hogy az informatikai szektor az egyetlen, amelyik képes teljeskörűen működni. A háború ugyan nem érte felkészületlenül Ukrajnát, ugyanakkor jelenleg két cél lebeg a szemük előtt: gondoskodni az emberekről és folytatni a kötelezettségvállalások teljesítését.

Az ukrán IT szakemberek 75%-a férfi, akik hadkötelezettségük miatt nem hagyhatják el jelenleg az országot. Ők úgy dolgoznak, ahogy tudnak – a vállalatok számukra igyekeznek a legbiztonságosabb körülményeket megteremteni a munkavégzésükhöz.

Az Ukrajnában dolgozó informatikai szakemberek helyzete azért is kritikus, mert ez az iparág jelentős részben járult hozzá az ország gazdasági fejlődéséhez. Az IT iparág 2020-ban 3%-át adta a GDP-nek, valamint az országba érkező külföldi befektetések 10 százaléka informatikai célú volt. A területen dolgozó szakemberek száma megháromszorozódott az utóbbi 3 évben, így a háború kitörésekor 285 ezer informatikus dolgozott Ukrajnában.

A HWSW témában megjelenő cikke szerint „a nagy IT-cégek fejlődő országokba szerveznek ki feladatokat az olcsó munkaerő miatt, így Indiába is. Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország is meghatározó régióvá vált, nem csak a fejlesztőket és mérnököket kereső startupok körében, de már naggyá nőtt vállalatok is támaszkodnak partnerekre, így a régió több ezer techmunkása kritikus szerepet tölt be a globális gazdaságban is”.

Gyorsított folyamatokra van szükség

Az IVSZ egyik tagja, a Kofax – Recognita Zrt. több alkalmazottat is foglalkoztat Ukrajnában és Oroszországban. Várszegi György alelnök elmondása szerint a férfiak valóban nem hagyhatják már el az országot, de sokan már a háború kirobbanása előtt távoztak, ami szintén érvényes az orosz informatikus réteg egy részére is. A cégvezető rámutatott, hogy a hazai (EU) szabályozás szerint több hónapig tart egy munkavállalói vízum kiadása, amely időszak alatt az informatikusok inkább tovább állnak és olyan országokat céloznak meg, ahol pár nap alatt munkába állhatnak. Mindezek miatt érdemes lenne olyan átmeneti szabályozást megalkotni, ami a folyamatokat meggyorsítja, ellenkező esetben hazánk csak tranzitországként szolgál a munkát és megélhetést kereső informatikusok számára.

A két országból kiáramló informatikusok és digitális szakemberek számát várhatóan drasztikusan növelik az Oroszországból kivonuló nagyvállalatok is, ezért különösen fontos lenne olyan hazai szabályozást kialakítani, ami a lehető legegyszerűbbé teszi a hazai munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket.

A fenti felvetésekre is reagált a CEE Digital Coalition legutóbbi egyeztetése, ahol a tagok (köztük az IVSZ) megállapodtak abban, hogy összehangolják és szorosabbra fűzik együttműködésüket, folyamatosan megosztják egymással, hogy milyen lépéseket tettek a menekültek érdekében (különös fókusszal az ICT szektorra, illetve az itt dolgozó szakemberekre és azok hozzátartozóira), közös adatbázist hoznak létre az ukrán IT szakemberek elérhetőségéről. A koalíció további lépésként fogalmazta meg a CEE Cybersecurity Platform/Forum megalapítását, ahová „tényleges” szakembereket delegál minden ország, valamint egy „Action Plan” kialakítását rövidtávú, középtávú, valamint hosszútávú célokkal. Az egyeztetés következményeként a 3Seas Initiative következő közgyűlésén (2022. június, Riga) a térség digitális transzformációját, a kibervédelem témáját a kiemelt prioritások közé emelik, illetve javaslatot a tagok tesznek a nemzeti RRF-k gyors módosítására, súlypontok áthelyezésére, határon átnyúló projektekre kiberbiztonsági fókusszal.