Kódolj a jövődre! EU CodeWeek 2015-ben is!

2015.09.18

2015. október 10–18-án az EU tagállamokban harmadik alkalommal rendezik meg az európai programozási hetet, amely színes programokkal várja az érdeklődőket. Európa-szerte több millióan – gyerekek és fiatalok, valamint felnőttek, köztük szülők, tanárok, vállalkozók és szakpolitikusok – vesznek részt azokon a rendezvényeken, melyeken minél többen megismerkedhetnek a programozással.

„A digitális készségek elengedhetetlenül fontosak a digitális egységes piac tényleges kiépítéséhez. Abban is segítenek, hogy megértsük, olyan világban élünk, melyben egyre több ponton kapcsolódunk egymáshoz. A programozás túlmutat a számítógépes programok írásán: fejleszti a problémamegoldó, a kommunikációs és az együttműködési készséget, valamint a kreativitást, ezekre a képességekre pedig nagy szükség van napjainkban a munkaerőpiacon, és ez a jövőben sem lesz másként”

– jelentette ki Andrus Ansip, a Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke.

A rendezvénysorozat arra irányul, hogy közelebb hozza a programírást az átlagemberekhez, és megértesse velük: nincs szükség természetfeletti képességekre ahhoz, hogy valaki megtanuljon programozni. Az európai programozási hét keretében bárki szervezhet saját rendezvényt – iskolák és cégek éppúgy, mint érdeklődő magánszemélyek, legyen szó gyerekekről, fiatalokról vagy felnőttekről, szülőkről vagy tanárokról, programozókról vagy amatőrökről. Érdemes minél hamarabb megkezdeni az előkészületeket! A szervezők gondoskodhatnak arról, hogy rendezvényük felkerüljön a codeweek.eu eseménytérképre.

Alessandro Bogliolo, a rendezvénysorozat 90 önkéntesből álló szervezőbizottságának vezetője a következőket mondta a kezdeményezés kapcsán:

„Az idők kezdete óta az emberiség sokfajta eszközt vett igénybe – követ, vasat, papírt és ceruzát használt – ahhoz, hogy átalakítsa az életét. Ma már egy más korban, egy kódolt világban élünk. Mindegyik korban más foglalkozások és más készségek iránt van kereslet. A programozási hét során minden európai polgárnak lehetőséget szeretnénk adni arra, hogy felfedezze, mennyire érdekes és szórakoztató tevékenység a programozás! Tanuljunk meg programozni, hogy alakítani tudjuk a jövőnket.”

Az IVSZ, mint az EU CodeWeek magyarországi koordinátora támogatja, segíti az EU CodeWeek események megszervezését. Honlapunkon rendszeresen közlünk információkat a rendezvénysorozatról.

Ha kíváncsi, hogy mi az a programozás, mit lehet elérni a segítségével, vagy tud programozni és másoknak is megmutatná, akkor jelentkezzen kollégánknál, Tisza Gézánál tisza.geza@ivsz.hu.

Amennyiben iskolát képvisel, vagy ismer olyan iskolát, amely szívesen tartana EU CodeWeek eseményt, akkor is szívesen segítünk! Írjon emailt az előbbi email címre!

 

Codeskills