Izgalmas pillanatkép régiónk startup világáról

2018.11.30

Dinamikusan fejlődő, lehetőségekkel teli 10 ország tehetséges és sikeres szereplői nyilatkoztak arról, hogy milyen lehetőségeket tartogat a régió a startupok és befektetők számára.

Pillanatkép régiónk startup világáról 2018

A startupok világa, az abban mozgó és sikereket elérő csapatok mára állandó szereplőivé váltak a híreknek. Nincs konferencia startup szekció, befektetőket megmozgató innovációs versenyek, a díjakért versengő fiatal tehetségek nélkül. A nagyközönség, de gyakran még maga az üzleti szféra is ehhez képest legfeljebb a befutott, hírnevet szerző startupok (LogMeIn, Prezi) nevét jegyzi meg, a teljes képet, az országon kívüli helyzetet nem feltétlenül látja. Ezt ismerte fel a CESAwards (Central European Startup Awards) néven futó megmérettetést életre hozó Xlabs, aminek nyomán elkészült egy hiánypótló startup riport.

Egyetlen olyan összefoglaló tanulmány sem jelent meg eddig, amely Közép-Európa startup ökoszisztémájával foglalkozik. Az Xlabs szakemberei 10 ország (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia) 480 aktív résztvevőjét, 132 zsűritagot, 36 nagykövetet, valamint 34 regionális partnert kérdezett meg a régióban tapasztalható startup aktivitásról, trendekről, aminek az eredményét egy 33 oldalas összefoglalóban tettek elérhetővé mindenki számára.

Startupokban gazdag terület

A 10 országot egyetlen nagy piaci lehetőségként kezelő tanulmány szerint a régióban még nem köszönt be ugyan az aranyláz, de már a „vadkelet” kifejezéssel sem illethető. Az itt élő 112 millió ember nagy része az EU tagja, aminek köszönhetően egy izgalmas, mozgalmas és heterogén, de sok mindenben azonos értékek mentén gondolkodó nemzet működik. A tanulmány arra is rámutat, hogy ezek az országok együttesen komoly gazdasági potenciállal bírnak, és egyre többen ismerik fel a sok különböző, de mégis egy nyelvet beszélő országokban rejlő lehetőségeket.

A befektetésekhez való hozzáféréséről, annak nehézségeiről is magukat a startupokat kérdezték meg, akik vegyes, de alapvetően optimista képet festettek a viszonyokról. Kiderült, hogy a tőkéhez jutott csapatok legnagyobb aránya (18%) 100 és 250 ezer dollár közötti befektetést kapott, és mindössze 42 számolt be arról, hogy 750 ezer dollár feletti összeggel gazdálkodhatott. Ez utóbbi csoport megoszlásában érdekes adat, hogy az első helyet Ausztria szerezte meg 8, a másodikat pedig Magyarország 7 befektetéssel, és rajtuk kívül még három ország tudott felmutatni hasonló eredményt.

A kutatás arra is fényt derített, hogy a régióban működő startupoknak jellemzően 2-3 évre van szükségük a 0-tól 100 km/órára való gyorsuláshoz, vagyis ahhoz, hogy megtalálják maguknak a piacukat és növekedési pályára álljanak. Ezzel együtt meglepő, hogy meglehetősen nagy százalékuk eljut a 4.-5. évig anélkül, hogy validálták volna a piaci értéküket.

Fejlesztőből nincs hiány, menedzserből annál inkább

A riport összesítése szerint a szóban forgó 10 országban összesen 800 000 fejlesztő dolgozik, ami több a franca és spanyol szakemberek együttes számánál, illetve kétszer annyi, mint az Oroszországban dolgozóké. A bérek jellemzően alacsonyabbak a nyugati viszonyokhoz képest: még Ausztria, a gazdaságilag legfejlettebb szereplő szoftvermérnökei is átlagban 20 százalékkal kevesebbet keresnek a német kollégáiknál.

A jól képzett, megfizethető tehetségekhez, fejlesztőkhöz jutás tehát nem probléma, annál nagyobb akadályt jelent a menedzseri képességekkel bíró szakemberek megtalálása. Amint egy csapat eléri a 15 fős limitet, azonnal szükség van egy olyan vezetőségre, amely képes kezelni a növekedést és az azzal járó feladatokat.

A szereplők tisztán látják a nagyvállalatokkal való együttműködések szükségességét, és tudják, hogy ezzel nő a versenyképesség és új piacokra juthatnak el. A sikeres együttműködésre azonban egy harmadik szereplőre van szükség, akik képesek megkönnyíteni a kooperációt. Ebben a viszonyban az akcelerátoroknak óriási szerepük van, de mindez csak abban az esetben működik, ha a felek bizalommal és a végletekig letisztázott keretek közé terelik a közös tevékenységüket.

A teljes, részletes, további információkkal szolgáló tanulmány ezen a linken érhető el angol nyelven.