Izgalmas eredményeket hozott az első hazai startup riport

2021.04.13

A Startup Hungary Report célja, hogy következtetéseket vonjon le a hazai ökoszisztémáról és arról, mitől működhetne hatékonyabban a szektor mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban.

Izgalmas eredményeket hozott az első hazai startup riport

Az IVSZ céljai között mindig is elsőként szerepelt a hazai digitális gazdaság megért(et)ése, magasabb fokozatba való kapcsolása, és az annak aktív résztvevőivel való együttműködés. Az idő múlásával ez a feladat egyre összetettebb, kihívásokkal telibb, hiszen maga az ökoszisztéma is állandóan változik, de elsősorban nagy tempóban fejlődik.

Ennek a húzóerőnek nagy része a startup szcénának tulajdonítható, ezért törekszünk arra, hogy segítsük őket, részesei legyünk a munkájuknak, hiszen ez a szegmens sajátos igényekkel, sebességgel, illetve a digitalizáció diszrupciós és növekedési erejéhez hasonló potenciállal rendelkezik. Ezek miatt is csatlakoztunk örömmel alapító partnerként a Startup Hungary csapatához, akik rögtön egy olyan vállalkozásba fogtak, ami még jobban segít feltérképezni a hazai startupok jelenleg helyzetét, igényeit.

232 magyarországi startup töltötte ki a Startup Hungary által összeállított kérdéssort, amely alapján elkészült a Hungarian Startup Report című első, átfogó jelentés, mely nem is az utolsó, hiszen mostantól évente fog elkészülni hasonló, a magyarországi startup szektor helyzetét áttekintő riport. A kutatás célja, hogy olyan evidensnek tűnő, ám eddig nem egyértelműen megválaszolható kérdésekre is lehessen felelni, mint hogy hány szereplő létezik a piacon, azok milyen iparágban tevékenykednek, melyek a legeredményesebb hazai vállalkozások vagy hogy hogyan teljesítünk régiós összevetésben.

Az idei válaszokból az derül ki például, hogy az átlagos magyar startup alapító harminc feletti, diplomás férfi, legtöbbjük korábban külföldön folytatott tanulmányokat vagy szerzett munkatapasztalatot. 80 százalékuk nemzetközi sikereket, sőt unikornis státuszt jósol cégének és csak tízből egy gondolja úgy, hogy esélyes a bukás. A legtöbb startup a SaaS (Software as a Service) területén működik, de deep tech-ben (pl. AI, Big Data) is erősek vagyunk. A válaszadók szerint a szakemberhiány komoly kihívás, ugyanakkor a COVID-válság nem rengette meg a szektort.

A startupok 72%-a szeretne ugyan új piacok felé nyitni, ám legtöbben a közép-kelet-európai régiót szemelték ki maguknak, és csak 30% kacsingat az USA felé. A helyben maradás oka elsősorban az, hogy helyi viszonyok között kívánják tesztelni terméküket. Holott az eddigi ütős magyar startup sikerek elengedhetetlen összetevője az volt, hogy a vállalkozások alapítói eleve nagy nemzetközi piacokra fókuszáltak. Erre a témára az IVSZ elnöke, Vinnai Balázs is rámutat, aki így fogalmaz a riportban megjelent írásában:

Európa, azon belül is Közép-Kelet Európa tagoltsága miatt csak kis számban érnek el jelentős nemzetközi sikereket a kontinensről induló startupok. Ugyanakkor a régiós együttműködések aktivizálásával, rendszerbe terelésével ez a sokféleség az egyediség és kreativitás hajtóereje lehetne. Az IVSZ többek között ilyen célok szem előtt tartásával támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a régiós digitális kooperációkat segítik vagy ösztönzik.

A Startup Hungary érdekképviseleti célokat is szolgál, melyben most segítséget nyújt ez a kutatás is, hiszen eredményeit felhasználva, adatokra és nem feltételezésekre támaszkodva hatékonyabb munkát lehet majd végezni ezen a területen is. A Hungarian Startup Report hosszú távú célja nem csupán az adott év startupjainak felkutatása, hanem következtetések és ajánlások megfogalmazása is azzal kapcsolatban, hogyan fejlődik és fejlődhetne itthon az iparág, és a nemzetközi piac számára való láthatóbbá tétel.