IVSZ tagcégek képzései indulnak az egyetemeken

2017.06.29

A Programozd a jövőd!, a felsőoktatási intézmények és az infokommunikációs vállalatok közötti együttműködés erősítését szolgáló program része az informatikai képzettséget javító 8,2 milliárd forintos uniós programnak, amely keretében 2020 végéig 6-8 ezer diák vehet részt a kurzusokon.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára egy a KIFÜ-vel és az IVSZ-el közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány piaci szereplők bevonásával teszi versenyképesebbé az informatikai képzést Magyarországon.

Elmondta: az idén szeptemberben 21 magyar felsőoktatási intézményben indulnak olyan díjmenetes, elsősorban az informatikus hallgatóknak szóló képzések, amelyeken a diákok egy-egy vezető informatikai vállalat naprakész tudásanyagát sajátíthatják el.

A program felhívására négy informatikai vállalkozás – a Red Hat, az Oracle, az SAP és a National Instruments (NI) – köt megállapodást a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel (KIFÜ) annak érdekében, hogy piacképes végzettséget adó informatikai képzési csomagot állítsanak össze, és segítsék azok beépítését a felsőoktatási rendszerbe.

Major Gábor, az IVSZ főtitkára ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a munkaerőpiacon radikális változások következnek be, a digitális képzést minden munkakörben növelni kell. Mint elmondta: szigetszerűen eddig is volt együttműködés az informatikai vállalkozások és a felsőoktatási intézmények között, de ez a kormány segítségével sokkal szélesebb körű lesz.