IVSZ az Ipar 4.0 Platform elnökségében

2016.10.13

Megtartotta második plenáris ülését az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform, melynek során megválasztották a platform elnökségét és megalakultak a munkacsoportok. A taggyűlés az elnökség soraiba választotta az IVSZ-t, melyet Vityi Péter IVSZ alelnök képvisel majd. Az Innováció és üzleti modell munkacsoport vezetését pedig Vicze Gábor, az IVSZ elnökségi tagja látja el a következő egy évben.

ipar-4-0-nemzeti-technologiai-platform-vityi-peter-vicze-gabor-portre

A plenáris ülésen a résztvevők megválasztották azokat a szervezeteket, amelyek tagokat delegálhatnak az elnökségbe. Az ideiglenes SZMSZ szerint az elnökség két állandó tagját a SZTAKI és az NGM delegálja, így az elnökség tagja lett Monostori László, az MTA SZTAKI igazgatója és Lepsényi István NGM államtitkár, akit Nikodémus Antal NGM főosztályvezető képvisel. A szavazás során eldőlt, hogy  elnökség további öt tagját az IVSZ, a Bosch, az SAP, a BME, a Hepenix Kft. delegálhatja. Az IVSZ-t Vityi Péter, a szervezet alelnöke képviseli majd az elnökségben.

Ezt követően a hét munkacsoport alakuló ülésére került sor, ahol a tagok megválasztották a munkacsoport-vezetőket is. A munkacsoportok az Ipar 4.0-val kapcsolatos sajátos kérdések megválaszolásával foglalkoznak, egymással együttműködnek, támogatják egymást, javaslatokat fogalmaznak meg mind a szakpolitika, mind pedig az Ipar 4.0 ökoszisztéma számára. A Platform munkacsoportjai: Stratégiai tervezés, Infokommunikációs technológiák, Foglalkoztatás, oktatás és tréning, Ipar 4.0 kísérleti mintarendszerek, Jogi, Gyártás és logisztika, illetve Innováció és üzleti modell. Ez utóbbi, legnagyobb létszámmal rendelkező munkacsoport vezetésére Vicze Gábort, az IVSZ elnökségi tagját választották meg.

Mint ismeretes az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformot 2016 májusában hozta létre közel negyven alapító abból a célból, hogy szakmai fórumot teremtsen a tudomány, az oktatás és a piaci szereplők számára a negyedik ipari forradalom mentén. A platform azokra a felmerülő új kihívásokra kíván proaktívan reagálni, amelyek az ipari és gazdasági folyamatok digitalizálódása során felmerül. A platform javaslatokat és ajánlásokat kíván megfogalmazni a hazai Ipar 4.0 ökoszisztéma szereplői, valamint a kormányzat számára.