Ipar 4.0 – hátrányban a mikro- és kisvállalkozások

2017.11.30

“Az Ipar 4.0 hatása a KKV-szektorra a V4-országokban” című konferencia fő témája a digitalizáció és a negyedik ipari forradalom jelentette kihívásoknak történő megfelelés a visegrádi országok mikro- és kisvállalkozásai körében volt.

Ipar 4.0 – hátrányban a mikro- és kisvállalkozások

A digitális kompetenciák hiánya, illetve a kisvállalkozások üzletmenetének “egyedisége” egyaránt gátló tényező abban, hogy megfeleljenek a jelen kor kihívásainak. A konferencián megismert példák alapján a visegrádi országok kisvállalkozói hátrányban vannak például a német és olasz társaikhoz képest, ahol a digitalizációban lényegesen jártasabbak, azonban ezen példákból a magyar vállalkozások is képesek tanulni.

A tanácskozáson a lengyel, a szlovák, a cseh és magyar KKV szervezetek vezetői mondták el véleményüket az Ipar 4.0 KKV-szektorra gyakorolt várható hatásairól. A résztvevők megismerhették a magyarországi digitális, elsősorban vállalati trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.

A résztvevő országok mindegyike kijelölte az Ipar 4.0. stratégiáját. A legfontosabb feladat a megvalósítás, amelynek alapja az oktatás és kommunikáció. Az IVSZ bemutta a Modern Vállalkozások Programját, illetve a GINOP-1.1.3-16-2017-00001 kódszámú, Termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása nevű kiemelt projekett, amelynek célja, hogy a kisvállalkozásokat megszólítsa és valós értéket nyújtson a felkészülésükhöz.