Ipar 4.0 fejlesztések már a közép-magyarországi régió kkv-inak is

2018.04.26

A digitalizációra a kormány a következő évtized legnagyobb gazdaságfejlesztési programjaként tekint, és határozott célja, hogy a hazai vállalkozásokat segítse a digitalizációs átalakulásban.

Ipar 4.0 fejlesztések már a közép-magyarországi régió kkv-inak is

Egyidejűleg számos ilyen tárgyú szemléletformáló Európai Uniós finanszírozású fejlesztési program is zajlik, ezek egy részében az IVSZ is aktív szerepet vállal:

  • GINOP 1.1.3 Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt az IFKA-IVSZ konzorciumának koordinálásában a hazai termelő kkv-k digitalizációjának elősegítésére,
  • GINOP 3.1.1 Programozd a jövőd! kiemelt projekt az NFM-KIFÜ-IVSZ szervezésében az oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzésére és támogatására
  • GINOP 3.2.6 Modern Vállalkozások Programja az MKIK és az Infotér gondozásában

A Modern Vállalkozások Programja (MVP) küldetése, hogy olyan szemléletformáló tevékenységet végezzen, amelynek eredményeként a kis- és középvállalkozások hozzáadott értékként tekintenek az infokommunikációs eszközökre és a digitális megoldásokra, használatukkal gazdaságosabbá tehetik működésüket és fokozhatják versenyképességüket. A projekt két és fél éve működik, az ország 18 régiójában eddig több tízezer céget szólított meg és ért el, míg 5100 vállalkozás már megkapta a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést, amely kedvezményes termékvásárlásra, digitális fejlesztések és szolgáltatások igénybevételére jogosít.

Az MVP már túl van a félidőn, és most érkezett el az ideje annak, hogy a gazdaságilag legfejlettebb, közép-magyarországi régió (KMR) cégei is csatlakozhassanak a programhoz, ez ugyanis eddig területi kizáró feltétel volt. 2018 márciusától már a budapesti és Pest megyei székhelyű kkv-k is igénybe vehetik a Modern Vállalkozások Programja támogatását.

A tavasszal elindult pilot program első tematikus napjára május 3-án, a budapesti BME I. épületében kerül sor Ipar 4.0 témakörben. A rendezvényen kormányzati, egyetemi és piaci szektorból érkező szakemberek előadásain, valamint az ipar digitális fejlesztése a központi régióban témában kerekasztal-beszélgetésen keresztül ismerhetik meg a program tartalmát, lehetőségeit és előnyei. Az esemény egyik előadója Vityi Péter, az IVSZ alelnöke, valamint kerekasztal-beszélgetésének moderátora Tordai Balázs, az IVSZ ipar 4.0 szakértője lesz. A rendezvény díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Részletes program és regisztráció ide kattintva érhető el.