Indulás előtt a hazai 5G

2019.06.25

Az 5G Koalíció plenáris ülésén a tisztújítás mellett a hazai 5G infrastruktúra és stratégia fontos kérdéseiben adtak elő a téma szakértői.

5G Koalíció plenáris ülés 2019

Az 5G az az egyre jobban formálódó, és általános bevezetéshez közelítő technológia, ami várhatóan hatalmas lökést ad a digitális gazdaságnak. A hálózat, illetve az arra épülő iparágak lehetővé teszik majd, hogy a termelés, a gyártás, a kommunikáció egy teljesen új szintre jusson el, aminek a piaci szereplők és a lakosság egyaránt csak a nyertese lehet. Ennek előkészítését, a szakmai megalapozását, a hazai szakemberek összefogását végző 5G Koalíció (5GK) plenáris ülését Dr. Palkovics László, az ITM miniszterének előadása nyitotta meg, aki kitért a hálózattal és stratégiával kapcsolatos állami szerepre is.

5G Koalíció plenáris ülés 2019 - Palkovics László

Dr. Palkovics László, az ITM innovációs és technológiai minisztere

A miniszter elmondta, hogy az államnak szerepet kell vállalnia az 5G hálózatok infrastruktúrájának kiépítésében, ami az eddigiekhez képest más feladatot jelent, hiszen részben több kisméretű bázisállomás lesz szükséges a mainál, több frekvenciatartományban. Ha a szolgáltatókkal, a gazdasággal, a piaccal ezt koordináljuk, akkor az infrastruktúra fejlesztése lényegesen gyorsabb lehet – jelentette ki.

A magyarországi viszonyokat tekintve a tárcavezető szerint a legjobb megoldás az 5G kiépítésére a vegyes modell, amelyben az állami és a piaci szereplők különböző területeken megjelennek az infrastruktúra kiépítésében. A várhatóan még júliusban elfogadásra kerülő 5G stratégia kormányra vonatkozó része erről is szól majd. A miniszter előadásában felvázolt menetrend szerint 2020-ban várható az 5G kereskedelmi indulása ipari létesítményekben, 2025-re minden nagyváros és a főbb közlekedési útvonalak lefedése megvalósul Magyarországon.

5G Koalíció plenáris ülés 2019 - Mácz Ákos

Mácz Ákos, az IVSZ public affairs igazgatója, az 5G Koalíció szakmai vezetője

A plenáris ülés az 5GK munkacsoportjainak beszámolóival folytatódott, amit követően Mácz Ákos, a Koalíció szakmai vezetője foglalta össze a szakmai platform jövőképét. Ebben (és a többi előadásban is) kiemelt szerepet kaptak azok a vertikumok, amelyek a jövőben haszonélvezői lehetnek az 5G hálózatnak. A szakember a munka legfontosabb elemei közé sorolta a megalapozást (oktatás, üzleti modellek kialakítása, érzékenyítés, stb.), a stratégiaalkotást, illetve a jövőbeli megvalósítást. A fentieken kívül elhangzott az is, hogy a két éve megalakult 5GK öt munkacsoportjában 155 szakember vesz részt, a tagszervezetek száma pedig a megalakulása óta 73-ra emelkedett.

5G Koalíció plenáris ülés 2019 - Jakab Roland

Jakab Roland, az IVSZ digitális transzformációért felelős alelnöke, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója

A további előadások a technológiák és az 5G kapcsolódási pontjait elemezték. Ennek keretében beszélt Jakab Roland, az Ericsson hazai igazgatója arról, hogy a felmérések szerint 2024-re a az 5G előfizetések elérhetik az 1,9 milliárdos számot, ami azt vetíti előre, hogy ez a technológia az összes eddigihez képest sokkal gyorsabban veszi majd be a világot. Debreczeni Gergely, az AiMotive chief scientistje pillanatképet adott az önvezető autók jelenlegi állapotáról, illetve azt is kijelentette, hogy az 5G fontos szerepet fog játszani az iparág fejlődésében.

Az ülésen megválasztották az új elnökség tagjait. A kormányzatot Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a távközlést Budai J Gergő, a Vodafone vezérigazgató-helyettese, az eszközgyártókat Jakab Roland, az Ericsson regionális igazgatója, az informatikát Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a tudományos területet Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) dékánja, a szakmai szervezeteket Kövesi Gabriella, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elnöke, a kamarákat pedig Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke képviseli az elnökségben.

 

Ha szeretnél többet megtudni az 5GK munkásságáról, látogass el a weboldalukra, ahol az elhangzott előadások prezentációit is megtalálod.