Hazánkba jön a BMW – összeszerelő üzem vagy high-tech kitörési pont?

2018.08.17

Alig két hete jelent meg az első híradás arról a döntésről, hogy a BMW Debrecenben építi fel új gyárát, és az egymilliárd eurót meghaladó értékű beruházásnak köszönhetően több mint ezer munkahely jön létre. Azóta számos cikk jelent meg a döntés hátteréről és lehetséges hatásairól.

A Mandiner.hu oldalán megjelent cikkében György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára nemcsak arról ír, milyen tényezők vezettek oda, hogy a BMW Debrecen mellett döntsön, hanem arra is rávilágít, hogyan függ össze ez a fontos beruházás a Magyarországon zajló digitalizációs folyamatokkal, és szót ejt az Ipar 4.0 Mintagyár projektről is. Kitér arra is, hogy a jövő autógyárában egyre kevésbé összeszerelő munkásokra, mint inkább képzett mérnökökre lesz igény – pozitív példaként említve Anisits Ferencet, akit a BMW dízelmotorok atyjaként tartanak számon.

„A napokban eldőlt, hogy mindhárom német prémium márkának (Audi, BMW, Mercedes) lesz gyáregysége Magyarországon. Az elsőként érkezett Audi kutatási és fejlesztési tevékenységet is végez Győrben, a Mercedes pedig 2010 óta (pont Győr-Moson-Sopron után) Magyarország második leggyorsabban fejlődő és legnagyobb bérnövekedést felmutató megyéjévé tette Bács-Kiskun megyét. Hiába próbálják elhitetni velünk, nem lehetséges ipari forradalom modern ipar nélkül. A BMW debreceni gyárával pedig a jövő egyik leginnovatívabb zászlóshajója köt ki Magyarországon.

Beszállító-fejlesztési, digitalizációs és ami még fontosabb, saját termék és szolgáltatás előállítására ösztönző programokat hirdetünk hazai kis- és közepes vállalkozásainknak. Ingyenesen látogathatók ipar 4.0 mintagyáraink, ahol a legmodernebb technológiákat megismerve és alkalmazva vállalkozásaink akár 30-40 százalékkal nagyobb termelékenységre (vagyis egy dolgozóra jutó termelési képességre) tehetnek szert.”

A BMW magyarországi gyára is igazolja az IVSZ ipari digitalizációt hirdető programjának helyességét, és egyúttal jelentős piacot teremt az innovatív technológiákat alkalmazni illetve szállítani képes hazai vállalkozóknak.