GINOP: jöhet a 30 Mbit/s sávszélesség

2015.08.31

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 2015. augusztus 28-ától elérhető az „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” című pályázat, amelynek segítségével hazánk minden háztartása számára elérhetővé válik a legalább 30 Mbit/s sávszélességű internet-hozzáférés. Az IVSZ régóta támogatja az internet-hozzáférés kiszélesítését, így üdvözli a mostani pályázati lehetőséget.

A Magyarország szélessávú hálózatáról készült adatbázis alapján hazánkban 883 ezer háztartásban jelenleg még nem érhető el nagysebességű internet-szolgáltatás. A szükséges fejlesztések egy részét a szolgáltatók piaci alapon valósítják meg, ugyanakkor az országos lefedettség megteremtéséhez további ösztönzők szükségesek. A 68 milliárd forintos keretösszegű vissza nem térítendő, és a 10 milliárd forintos keretösszegű visszatérítendő forrásnak köszönhetően olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek biztosítják a jelenleg lefedetlen területeken a nagysebességű hálózat kiépítését

A kormányzat célja a kevésbé fejlett régiókban található, újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal még nem lefedett területek, valamint az optikai felhordó hálózattal nem rendelkező települések csatlakoztatása a nagy sebességű hálózati infrastruktúrához.

A Digitális Magyarország kormányzati program a teljes hazai digitális környezet fejlesztését tűzte ki céljául. A Digitális Magyarország megvalósítása révén 2018-ra minden háztartásban elérhetővé válik a legalább 30 Mbit/s sebességű internet-hozzáférés, növekszik az állam által nyújtott elektronikus közszolgáltatások száma, a digitális írástudás elterjedésével javul az állampolgárok egyéni életminősége, míg a digitális gazdaság kiszélesítésével jelentősen nő hazánk versenyképessége is.

forrás: NGM