Digitális gazdaság: nem elég az IKT szektort mérni

2015.07.22

A digitális transzformáció a gazdasági és társadalmi folyamatokat is jelentős mértékben átalakítja, ezért a szűken vett IKT szektor helyett indokolt a digitális gazdaság súlyának meghatározására törekedni. Ennek jegyében a közelmúltban elkészült az IVSZ és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közös kutatása, melyet ma mutattunk be egy szűk körű makro háttérbeszélgetésen. 

A Digitális gazdaság mérésének új módszertana  – Economic Footprint kutatás során kiszámoltuk az IKT ágazat hagyományos közelítéssel számított közvetlen és közvetett nemzetgazdasági hozzájárulását; kidolgoztunk egy új módszertant a digitális gazdaság mérésére, valamint kiszámoltuk az új módszertan alapján a digitális gazdaság súlyát.

A multiplikátor hatásokat figyelembe véve a digitális gazdaság a teljes nemzetgazdasági bruttó hozzáadott érték (GVA) közel 20 százalékát adja, a foglalkoztatottak csaknem 15 százalékának biztosít munkát, a szűken vett IKT szektor a nemzetgazdaság exportjának 8,3 százalékát adta 2014-ben, és a magyar K+F ráfordítások több mint tíz százalékát képviselte 2013-ban.

sajtó

Az IVSZ elsőként egy szűk újságírói körnek mutatta be Economic Footprint kutatását

További információ a kutatásról: