Fókuszban a szabályozás és a formabontó pénzügyi technológiák

2018.03.28

Ezév márciusától Dr. Trinh Anh Tuan, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Corvinus Fintech Center vezetője, veszi át az IVSZ FinTech munkacsoportjának irányítását. Az egyetemi oktatóként és tanácsadóként is nemzetközi szinten elismert szakember különösen büszke arra, hogy 9 hónappal ezelőtt megkezdődött az első FinTech tárgy oktatása a Corvinuson, s hogy egy hónapja, Közép-Kelet Európában elsőként FinTech Management képzés is indult az intézményben.

Fintech

Komoly eredmény a szakindítás és a BSc utáni szaktovábbképzés is a Corvinuson. Az IVSZ FinTech munkacsoport vezetőjeként is hasonlóan agilis lesz?

Természetesen. Sok feladatunk van, izgalmas évnek ígérkezik ez az esztendő. A technológia és digitalizáció a pénzügyi szektort is folyamatos kihívások elé állítja. Igaz ez a szabályozói oldalra éppúgy, mint a pénzügyi szolgálatásokat nyújtó vállalatokra, szervezetekre is.

 

Mik lesznek az Ön, ill. a FinTech munkacsoport prioritásai ebben az évben?

Az első és legfontosabb a szabályozás lesz. Ezen belül négy területet emelnék ki.

A PSD2, azaz a Revised Payment Service Directive  a pénzügyi szolgáltatások liberalizációjáról szól. A szabályozás  legfontosabb pontja a nyitott banki program, ami azt jelenti, hogy a pénzintézeteknek meg kell osztaniuk az ügyfél adatokat külső app-szolgáltatókkal. hogy új szolgáltatók (például FinTech startupok)  is versenybe szállhassanak az ügyfelekért. Az EU-s szabályozás implementációja ebben az évben lezajlik, s a komplex feladat keretében biztosítani kell a megfelelő adatbiztonságot is, kétfaktoros azonosítással. Nem kis kihívás.

Ide tartozik még az azonnali fizetéssel kapcsolatos implementáció is. Például Szingapúrral összehasonlítva, itt komoly lemaradásban vagyunk. Az ázsiai országban a G3 Fast and Secure Transfers program keretétben ugyanis bármikor indíthat egy ügyfél pénzügyi megbízást, s a fogadó fél 5 másodpercen belül megkapja az átutalt összeget. Hazánkban ez még csak álom. Fontos azonban megjegyezni, hogy a GIRO éppen most dolgozik a kérdésen, kíváncsian várjuk a fejleményeket. Az EU azonban elvárja, hogy minél hamarabb megfeleljünk ennek a követelménynek is.

 

Ha már az adatokat említette, mennyire felkészült a pénzügyi szektor a GDPR bevezetésére, ami itt van már a nyakunkon?

A banki, pénzügyi adat az egyik legszenzitívebb, így a pénzügyi szektornak elsőként kell felkészülten állnia a bevezetésre. Gondoljon csak bele, milyen hatása lenne a meg nem felelésnek mondjuk egy globális pénzügyi intézménynél akkor, mikor a maximális bírság akár elérheti a globális árbevétel 4%-át.

Két másik területen is van azonban tennivalónk. A MiFID II célja a befektetők védelme és a befektetési szolgáltatók transzparens működése. Magyarra lefordítva, ne fordulhasson elő manipuláció vagy épp bennfentes kereskedés; biztosítani kell a pénzügyi stabilitást, kiszámítható, átlátható folyamatokat szavatolva. Emellett a MiFID II kezelni próbálja a technológiai újításokat és az új szolgáltatások típusait is.

Az új szabályozás, mely ezév januárjától lépett életbe, várhatóan nagy hatással lesz az elfogadható díjakra és azok struktúrájára is. Ennek hatására nőhet majd a verseny a szolgáltatók között.

Végezetül az InsurTech szabályozás is napirendre kerül, hiszen jelenleg ezt a szektort, szinte egyedülálló módon a Magyar Nemzeti Bank szabályozza és felügyeli.

 

Mi az IVSZ FinTech munkacsoportjának szerepe a szabályozási kérdésekben?

Nyilvánvalóan a szakmai tanácsadás és érdekképviselet. Az IVSZ interfészként működik a szabályozó és a piaci szereplők között. Mindenkinek az az érdeke, hogy egységes és egészséges pénzügyi ökoszisztéma működjön az országban, ahol a szabályozó tudja, mit és hogyan kell szabályoznia, a pénzügyi vállalkozások pedig tudják, minek kell megfelelniük. Akkor lennék elégedett, ha a munkacsoportunk minél több ajánlását elfogadná a szabályozó és beépítené az érintett regulációkba.

 

A szabályozáson túl milyen egyéb témákkal kívánnak foglalkozni?

A digitális fizetőeszközökkel mindenképpen. Ez egyébként egy olyan téma, amelyről a munkacsoportunk tagjai is elég szélsőségesen vélekednek.

Pedig itt is fel kell vennünk a ritmust. El kell gondolkoznunk azon, miképpen kezeljük a „jelenséget”, mit kell szabályozni és hogyan. Véleményem szerint szükség lenne mielőbb egy asztalhoz ültetni a legfontosabb szereplőket, így az MNB-t, az NHIT-t, a NAV-ot, a Bankszövetséget és az IVSZ szakértőit, hogy áttekintsük a teendőket és megalkossunk egy, a digitális fizetőeszközökkel kapcsolatos stratégiát.

De ha már itt tartunk, fontosnak tartanám, hogy elmélyült szakmai diskurzust indítsunk a jövő formabontó, ún. diszruptív technológiáiról  is, így a blockchainről, mesterséges intelligenciáról és a kvantumszámítógépek alkalmazási területeiről is.

 

Összefoglalva, négy szabályozási terület és négy, a szektor működését alapjaiban megújító technológiai kérdéskör köré építené az ezévi programot?

Igen, és ez bizony elég ambiciózus terv. Egy nagy workshop keretében szeretnénk ha áttekinthetnénk a teljes FinTech szabályozást és több meetup jellegű összejövetelen foglalkoznánk az egyes projektekkel, szabályozási kérdésekkel, technológiai trendekkel. Nagyszerű munkatásaim vannak, örömmel várom a közös munkát.

Dr. Trinh Anh Tuan

Dr. Trinh Anh Tuan (43) 2005-ben szerzett doktori diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. 2016-ban Magyarország első MIT-t (Massachusetts Institute of Technology) végzett FinTech szakembere lett. A Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Corvinus Fintech Center vezetője. 2006-óta az MTA köztestületi tagja, a University of Bern és a University of Luxemburg vendégoktatója.  2010-ben a Hírközlési Tudományos Egyesület Pollák-Virág Díjjal tüntette ki.

Amennyiben érdekel a munkacsoport tevékenysége, és szeretnél csatlakozni munkához, keresd Tátrai Zsófia, munkacsoport koordinátort (tatrai.zsofia[@]ivsz.hu).