Felismerted már a startupok általi innováció előnyeit?

2016.06.16

Fehér könyv a startupok és nagyvállalatok együttműködéséről

Az nagyvállalatok innovációs stratégiájáról szóló beszélgetések során egyre gyakrabban merül fel a startupok révén történő nagyvállalati innováció stratégiája, mint potenciális megoldás. Az elmúlt 3 évben azonban már központi elemmé nőtte ki magát, amit mi sem jelez jobban, mint például a 4 giga telekom cég februári közös bejelentése a Mobile World Congress keretében, a Go Ignite. Mivel a digitális transzformáció nem csak a technológiai szektorokat érinti, hanem a hagyományos iparágakat is, mint a bankszektor, a logisztika, a wellness vagy a gyártóipar, ezért a startupokkal valóegyüttműködés révén történő nagyvállalati innováció (Corporate startup engagement -CSE) várhatóan tartósan az innovációs stratégiák élére fog állni.

Felismerted már a startupok általi innováció előnyeit? – fehér könyv a startupok és nagyvállalatok együttműködéséről

A világ 500 legnagyobb közszolgáltató nagyvállalatának több mint a fele dolgozik már ma is startupokkal. A vállalatok és a startupok közötti együttműködések egyre gyakoribbak és Európa jelenleg a vállalati-startup együttműködések élén jár a világon. Mi sem mutatja jobban ezt a vezető szerepet, mint hogy a CSE-t alkalmazó nagyvállalatok száma alapján készített országranglista első 5 helyén 4 európai ország is található (Franciaország, Németország, Svájc, Egyesült Királyság).

A kutatásban nagyvállalatok vezetői és akcelerátorok képviselői vettek részt, akiket mind személyes interjúk, mind pedig két nagyobb terjedelmű kérdőív révén vont be a kutatócsoport a felmérésbe.

Az OpenAxel fehér könyv első fele azt vizsgálja, hogy az európai vállalatok hogyan állnak a CSE elfogadásával és milyen lépéseket tesznek az elterjesztése érdekében. olyan kérdéseket feszegettünk a beszélgetések során, mint pl. „Az európai vállalatok ismerik a nyílt innovációs módszereket?; Meddig jutottak az nyílt innovációs gyakorlatok alkalmazásában? vagy Milyen rövid és középtávú terveik vannak az innovatív startupokkal való együttműködésük fejlesztése tekintetében?

A kutatás eredményei alapján ugyan majdnem az összes (97%) európai vállalat áttekintette a szükségleteit a nyílt innováció tekintetében, a megvalósítás viszont még lassú ütemben halad. A CSE irányába tett lépések leginkább a belső folyamatok fejlesztésére koncentrálnak (pl. a beszerzési folyamatok egyszerűsítése (54%)), míg a jövőbeli lépések a szervezeti kultúra mélységi átalakítására fókuszálnak, amelyek a vállalkozói személet irányába történő váltást jelenti.

A kutatás második fele azt vizsgálta, hogy az üzleti akcelerátorok milyen szerepet töltenek be a két világ közötti szakadék bezárása tekintetében. A nagyvállalati akcelerátorok mellett azonban vannak más szereplők is akik ezek a célok mentén dolgoznak. A kutatásunk eredményeként útmutatót készítettünk, amely azt segít meghatározni, hogy egy adott akcelerátor alkalmas lenne-e erre a feladatra.

A fehér könyv több esettanulmányt is bemutat, amely az egyes stratégiák működését mutatják be híres európai nagyvállalatok illetve európai akcelerátorok esetében. Így megismerhetjük a Telefonica példáját, amely sokoldalú stratégiát választott a startupokkal való együttműködésre vagy a Startupbootcamp prioritásait. Ha érdekel, hogy lehetne a CSE által fejleszteni vállalkozásod és megismernéd a Barcleys, az Endesa vagy a D-Raft stratégiáját, akkor olvass bele az OpenAxel fehér könyvébe, vagy töltsd le a teljes anyagot!

Infografika (White paper on the connection of startups to industry)