EU Code Week nagykövetek találkozója Brüsszelben

2016.10.06

A negyedik EU Code Week előtt néhány héttel került sor a nemzetközi kezdeményezés nagyköveteinek találkozójára. Az esemény egyben alkalmat adott egy szakmai találkozóra is, amelyen részt vettek más, a programozás népszerűsítésén dolgozó szervezetek is.

EU Code Week nagykövetek találkozója Brüsszelben

Az EU Code Week előkészületei gőzerővel folynak az európai országokban, de a tavalyi évhez hasonlóan Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban, valamint most már Afrikában is lesznek események. Bár a Code Week az Európai Unió szülötte, a program terjedését jól jelzi, hogy a legújabb Code Week nagykövet Bagdadban dolgozik olyan események szervezésén, amelyek megismertetik a programozást a fiatalokkal, idősekkel, foglalkozástól és nemtől függetlenül. A 2013-as kezdetek óta a programozás hete egyre több résztvevőt mozgat meg, 2015-ben 46 országban már több mint félmillió ember vett részt hétezernél is több eseményen.

EU Code Week nagykövetek találkozója Brüsszelben

A szeptemberi brüsszeli nagyköveti találkozót ezúttal egy szakmai fórum követte „Hogyan legyen minden hét a Programozás Hete” címmel az Európai Bizottság Tartalmak, technológiák és kommunikációs hálózatok Főigazgatósága (DG CONNECT) szervezésében. A szakmai találkozó során a résztvevők megszólalásaiban kirajzolódott a Code Week törekvéseinek megvalósulása és kapcsolódása a különböző szervezetek tevékenységéhez. A fórum felvezetőjében Claire Bury a DG CONNECT igazgató helyettese a kódolást a digitális kompetenciához, a világban való boldoguláshoz szükséges készségekhez sorolta.

EU Code Week nagykövetek találkozója Brüsszelben

A felkért hozzászólók között volt a Code Week koordinátora Alessandro Bogliolo professzor, Tomasso Dalla Vecchia a European Schoolnet munkatársa és a 65 ezer könyvtárat tömörítő Public Libraries Association igazgatója, Ilona Kish (Twitter). Egyetértés mutatkozott abban, hogy a Code Week önkéntes mozgalom összehozza a programozókat, az üzleti világ képviselőit, az ipari szektort, a pedagógusokat és a politikusokat a gyermekek és a fiatalok jövője érdekében.

EU Code Week nagykövetek találkozója Brüsszelben

A fórumon az EU Code Week nagyköveteken kívül részt vettek, könyvtárosok, kutatók valamint olyan szervezetek is mint a Code Week Africa szervezője az SAP Labs, a Code Club, a Raspberry Pi Foundation vagy a Coder Dojo.

A programozás ügyéért tevékenykedőket a nap végén a European Schoolnet látta vendégül a Future Classroom Lab nevű mintatantermében, ahol diákprojektek, technológiai megoldások és szakmai kezdeményezések mutatkoztak be. A bemutatókon szerepelt a Code CUBE nevű eszköz, amely egy hatoldalú tantermi eszköz, amelynél három diák, három táblagéppel és mágneses címkékkel tanulhatja meg a HTML és a CSS alapjait. A Future Classroom Lab kiállítói bemutattak még LEGO robotokat, Arduino projekteket, a Pocketcode alkalmazást és viselhető, ledes díszítőket. A korszerű környezetben bemutatkozott a Future Makers pályázat is.

EU Code Week nagykövetek találkozója Brüsszelben