Közbeszerzési Hatóság – IVSZ együttműködés

2016.07.07

Együttműködési megállapodást írt alá Rigó Csaba Balázs a Közbeszerzési Hatóság, és Laufer Tamás az IVSZ elnöke. Ezzel az IVSZ az első olyan szakmai szervezet, amellyel ilyen módon együttműködik a hatóság. A megállapodás célja a közös fellépés az IKT vállalatok közbeszerzési jártasságának növelése érdekében és a két szervezet közti szakmai eszmecsere platformjának megteremtése.

Együttműködik a Közbeszerzési Hatóság és az IVSZ

Az új Közbeszerzési Törvény alapján megújult hatóság egyrészt ellenőrzési, másrészt támogató funkciókat lát el. Ennek értelmében a szervezet feladata egyrészt a Közbeszerzésben létrejött szerződések teljesülésének utóellenőrzése. Másrészt a hatóság kiemelt célja és feladata, hogy hosszú távon minden lehetséges eszközzel támogassa a jogalkalmazó szervezeteket abban, hogy meg tudjanak felelni a törvényi előírásoknak.

Az IVSZ tagszervezeteinek jelentős része érintett magyar vagy nemzetközi közbeszerzésben. Az IKT közbeszerzések területe az érintett termékek és szolgáltatások sajátosságai miatt eleve nehéz terület, ezért különösen fontos, hogy az értékelési és ellenőrzési szempontok és azok alkalmazása a közbeszerzési folyamatok során egységes legyen.

A most aláírt együttműködési megállapodás keretében a két fél kölcsönösen támogatni tudja egymást szakértők biztosításával a különféle rendezvényeiken (konferenciákon, workshopokon), illetve igény szerint akár közös, IKT specifikus konferenciákat, workshopokat szervezhet.

Mindemellett az IVSZ tagsága által felvetett közbeszerzéssel kapcsolatos szakmai kérdéskörökben az IVSZ Közbeszerzési Munkacsoportja mostantól közvetlenül tud a hatóság érintett szakértőihez fordulni tanácsért vagy állásfoglalásért, illetve a törvény végrehajtása során szerzett gyakorlati tapasztalatok alapján közvetlenül tudnak visszajelzésekkel, javaslatokkal élni a hatóság felé.