Egyedülálló és úttörő agilitás az OTP Bank-nál

2019.03.27

A pénzintézet agilis módszerekre való átállása több mint 1500 kolléga munkavégzését érintette, amely során az igazgatóságok szervezetei felépítéséhez és a bank számos belső folyamatához is hozzányúltak. Interjúnkban Kisfalvi Bencét, az OTP Bank Agilis Módszertani igazgatóját kérdeztük az eddigi tapasztalatokról, eredményekről.

Kisfalvi Bence OTP bank interjú

Mi a legjellemzőbb tévhit az agilis munkamódszerrel kapcsolatban?

Kisfalvi Bence: Az agilis módszert IT-fejlesztők dolgozták ki és napjainkban előszeretettel használják a startupok, ezért elsősorban hozzájuk kapcsolják ezt a munkamódszert. Agilis működési modellre azonban manapság egyre több nagyvállalat is átállt, vagy épp teszteli az új munkamódszert. Az OTP Bank néhány hónapos előkészítő szakaszt követően idén januárban vágott bele egy nagyfokú agilis transzformációba. Azt gondolom, ebben az esetben nem csak egy buzzword a transzformáció, eddig is voltak agilisan működő területeink, de az elmúlt hónapokban gyökeres változásokat hajtottunk végre. Ami jelentős különbség a fejlesztő csapatok, startupok és az OTP között az az, hogy mi teljes szervezeti egységeket alakítottunk át, és nem csak agilisan működő szatelit csapatokat hoztunk létre. Az átállás közvetlenül több mint 650, de közvetve több mint 1500 kollégámat érintette. Ekkora mértékű agilis munkamódszerre váltás a hitelintézeti szektorban, nemhogy a régióban, de Európában is csak nagyon kevés volt. Komplett igazgatóságok szervezeti felépítését és a bank számos belső folyamatát változtattuk meg. Az idei évtől szoros együttműködésben dolgoznak együtt a retail termékfejlesztő területek és a hozzájuk kapcsolódó IT fejlesztői kollégák. S hogy mit várunk tőle? Elsősorban hatékonyságnövekedést, hogy hamarabb tudjunk piacra lépni egy-egy fejlesztéssel, hogy megőrizzük vezető pozíciónkat az innovációk tekintetében.

Elveszhet-e valamilyen innovációs potenciál ebben a rendszerben, vagy van helye az elsőre kevésbé felhasználóbarát ötleteknek, fejlesztéseknek is?

K. B.: Az agilis működés éppen azt teszi lehetővé, hogy gyorsabban, hatékonyan tudjunk reagálni a piac változásaira, az ügyfelek folyamatosan változó igényeire. Az agilis szemlélet javítja az együttműködést a különböző területek között, és nagyobb szakmai döntési szabadságot ad a munkatársak kezébe. Az eddigi tapasztalatok szerint az együttműködés, a különböző vélemények ütköztetése a korábbinál még több ötletet hoz a felszínre. Ráadásul nő a munkatársainkban a fejlesztések iránti elkötelezettség is, fokozódik az elégedettség. Természetesen tudatosan kell reagálnunk a visszajelzéseikre, igényeikre is és azoknak megfelelően finomhangolni a rendszert.

Több lépcsőben zajlott a transzformáció – melyik lépés volt a legrizikósabb lépés?

K. B.: Amikor több száz embernek egyik napról a másikra változtatjuk meg az addigi, jól megszokott munkakörnyezetét, amikor a mindennapi munkavégzés is más keretek között zajlik, akkor az óhatatlanul rejt magában fájdalompontokat. Az agilis működési modellben sokkal több személyes kapcsolatra van szükség a korábbi e-mailes kommunikáció helyett, a munkatársaim új, agilis munkakörnyezetben dolgoznak. Fontosnak tartjuk, hogy a squadok számára olyak munkaterületet biztosítsunk, ami a közös alkotást segíti elő. Ha valaki eddig nem így dolgozott, végig kell mennie egy hozzászokási folyamaton.

Átalakulnak a vezetői szerepek is, ugyanis az agilis működési modellben inkább támogató funkciót kell betölteniük, segíteniük kell a munkatársakat a célok megvalósításában. A kisebb csapatok számos kérdésben önállóan dönthetnek, nem kell mindig, minden lépéshez vezetői jóváhagyást kérniük, amit több lépcsős, transzparens, top-down tervezési folyamat támogat. Az innovációk gyorsabb piacra vitelével több kockázatot is vállalnak, nagyobb rajtuk a felelősség, ami sokak számára kifejezetten vonzó lehet, vannak olyanok, akik ettől ódzkodnak.

Még sokat kell dolgoznunk azon, hogy mindennapos, bejáratott rutinná váljon az agilis gondolkodás és munkafolyamat. Fokozatosan haladunk végig a folyamat lépésein, gyűjtjük a visszajelzéseket. Ehhez nagyon fontosak és hasznosak a rendszeres visszatekintő egyeztetések, ahol megbeszéljük az addigi tapasztalatokat. A folyamatban kiemelten fontos az agilis coachok szerepe is. Hiszek benne, hogy minden segítséget megadunk a kollégáknak, hogy ők is az átállás győzteseinek érezzék magukat és később is büszkék legyenek arra, hogy anno részt vettek az OTP Bank agilis transzformációjában.

Hogyan kezelik a f*ckup projekteket, hibákat az agilis modellben? Mi a f*ckup filozófia?

K. B.: Az agilis munkaszervezés lényege, hogy nincs jelen a szó klasszikus értelmében a főnök és beosztotti viszony. A kezdetektől egy, vagy több kisebb csoport dolgozik együtt egy közös cél érdekében, ezért már a termékfejlesztés korai fázisában ki lehet szűrni az esetleges hibákat, zsákutcába jutó fejlesztéseket. Folyamatos az információáramlás és rendkívül tudatos a tervezés a squadok között, így nem fordulhat elő, hogy két önálló terület valami nagyon hasonlót fejleszt. A projektek finomhangolását elősegíti, hogy sokkal hamarabb tudják tesztelni, visszamérni az adott feladatot, így kisebb az esélye annak, hogy egy fejlesztés nem az ügyfelek, a felhasználók igényei szerint készül el, ezért a „hibás leszállítás” mérete is kisebb lesz. Fontos, hogy transzparensen és nyíltan kezeljük ezeket a helyzeteket, annak érdekében, hogy a megfelelő döntéseket gyorsan tudjuk meghozni.

A dübörgő technológiai fejlődés nyomán fog változni az agilis modell?

K. B.: Az agilis modellt folyamatosan finomítjuk, korrigáljuk a visszajelzések és a gyakorlati tapasztalatok alapján. A munkamódszerrel az a célunk, hogy lépést tudjunk tartani a technológiai fejlődéssel. Ez vonatkozik a termékeinkre és a szolgáltatásainkra, de a nálunk dolgozó szakemberekre is. Az ügyfelek is egyre gyorsabb és legtöbbször egyedi szolgáltatást igényelnek, a körülöttünk lévő világ is felgyorsult, lerövidült a time to market. Aki lépést akar tartani, annak még hatékonyabb működésre kell átállnia. Mi ebben úttörő szerepet vállaltunk, de az eddigi tapasztalatok alapján ez érdemes volt.

 

Ha te is szeretnéd meghallgatni Kisfalvi Bence előadását, regisztrálj a SMART konferenciára!