Egy nap, amikor minden az IT-üzemeltetőkről szól

2019.07.11

A sysadminday.com. kezdeményezésére minden év júliusában világszerte megtartják a rendszeradminisztrátorok megbecsülésének napját. A hazai SYSADMINDAY a nyári szabadságolásokhoz idomulva július 19-én az AnKERT-ben várja a látogatókat.

Sysadminday 2019

Sokszor elfelejtjük, hogy a fejlesztők mellett létezik egy másik nagyon fontos kaszt az IT szektorban: az IT-üzemeltetők. Ők a rendszergazdák, akik a munkahelyek informatikai rendszereinek működéséért felelősek.

Ha hibáznak, akkor minden figyelem rájuk szegeződik, de ha jól végzik a dolgukat, akkor szinte láthatatlanok, mely tulajdonságuk az egyik legnagyobb hendikepjük. A hazai informatikai munkaerőhiány kapcsán is jellemzően a fejlesztőkre fókuszál a szakma, róluk szólnak a hírek, a fejlesztőket már-már rocksztárként kezeljük.

Az üzemeltető réteg előtt álló másik kihívás az, hogy a régi típusú IT-hierachiában nem vesz részt közvetlenül a termelési folyamatban, ennek megfelelően az ázsiója is alacsonyabb. Jó példa erre az a gyakorlat, amikor a HR részlegek oktatásra szánt büdzséjéből sokkal kisebb részt allokálnak rájuk, mint a fejlesztőkre. Míg a fejlesztőknek évente több tucat nagy konferencia szól a hazai piacon, addig az üzemeltetőknek jóformán egy sem. Ez nagy gond, hiszen kiöregedőben a szakma, a jelenleg is dolgozó üzemeltetői réteg gerince még a 2000-es évek elején került a piacra, és ennek megfelelően az átlagos kompetencia szintje is alacsonyabb a fejlesztőkénél.

A problémát a cégek nagy része úgy oldja meg, hogy a DevOps módszertant némileg félreértelmezve, üzemeltetői kompetenciával is rendelkező fejlesztőkben látják az utat, amely maximum rövidtávon vezet eredményre. Igazi üzemeltetők nélkül ugyanis jellemzően csak a 100%-ban felhőre épülő startupok tudnak létezni, de ők is csak egy bizonyos méretig.

A 2019-es HAYS bérkutatás számai már jól mutatják a folyamat tovább gyűrűzését: az elmúlt évben az üzemeltetői bérek nagyobb ütemben nőttek, mint a fejlesztők fizetései, amit a növekvő hiány okozott. Igazi zsákutcában van a piac, nincs üzemeltető, nincs továbbképzés, alacsony a megbecsültség, az üzemeltetői pálya nem szexi.

Ideje tehát észrevenni és megbecsülni a munkájukat! Ezért jött létre a sysadminday.com nemzetközi kezdeményezése, mely keretei között július végén világszerte megtartják a rendszeradminisztrátorok megbecsülésének napját – az esemény Magyarországra is eljutott, a HWSW szervezésében.

Itthon már tizedik alkalommal rendezik meg július 19-én a SYSADMINDAY-t a rendszergazdák világnapja alkalmából, 5-600 résztvevővel. A rendezvényen IT-biztonsági előadások, IT-kvízek, tombola, és Felméri Péter stand-upja várja az üzemeltetőket.

Július 19-e a nap, amikor egy kicsit rájuk irányulhat a figyelem, apró gesztus a cégek részéről, hogy elengedik és befizetik őket a hazai SYSADMINDAY-re. A HWSW oldalán már lehet regisztrálni a rendezvényre, ahol a részletes program is elérhető.