DATARENA 2018: (kéj)utazás a felhőben

2018.11.22

Az IVSZ Adatközpont és Felhő Munkacsoportja idén is összehozta a felhőben utazó, vagy azt aktívan használó szakértőket, cégeket. A második éve DATARENA néven futó konferencia ez alkalommal arra kereste a választ, hogy mely felhő alapú megatrendekre érdemes figyelni, hogy alakul az adatközpontok evolúciója, milyen a viszony a startupok és a nagyvállalatok között, illetve milyen az, amikor az előadásba bekapcsolódik egy robot is?

A rendezvénynek a Millenaris Startup Campus adott helyet, ahol az előadásokat Mácz Ákos, az IVSZ public affairs igazgatója konferálta fel. Elsőként Hegedűs-Csapó Veronika, illetve Hajmási Gergő, a Adatközpont és Felhő Munkacsoport vezetői üdvözölték a résztvevőket, majd adták is át a szót az első előadónak.

Haladunk, de még sokat kell tanulni

Datarena 2018 Gartner

Papp László, a Gartner hazai képviselője

A felvezetés feladata így Papp Lászlóra, a Gartner hazai képviselőjére hárult, aki azt foglalta össze 20 percben, hogy milyen a hazai vállalatok viszonya a felhőhöz. A szakember szerint az elmúlt 10 év ellentmondásos képet mutat ezen a területen, mivel kezdünk ugyan felnőni a technológiához, ugyanakkor még mindig nagyon sok tévhit és mítosz él a fejekben a felhővel kapcsolatban és a régiós versenyben sem állunk túlságosan jól. A trendek közül kiemelendő, hogy a „privát felhő haldoklik”, a publikus pedig mainstream lett, ide is nagy lendülettel érkezett meg a mesterséges intelligencia, biztonság tekintetében azonban már sokkal nagyobb a bizalom a felhővel kapcsolatban.

Az alapozás és téma meghatározás után a startup vonal kapott szót, a DATARENA tartalmi íve ugyanis ezen az úton jutott el a nagyvállalati megoldásokig. Ezt a blokkot Biás Csongor, a Millenaris Startup Campus szakmai vezetője nyitotta, aki bemutatta magát a helyszínt, az azt életre keltő közösségeket, valamint az ott folyó munkát (az előadások után az MSC bejárására is lehetőség nyílt). Csongor azt emelte ki előadásában, hogy a startupok elsősorban azért pörögnek ekkora hőfokon, mert aránylag alacsony költségek mellett be lehet lépni, a kockázatok pedig nem is feltétlenül anyagi, hanem sokkal inkább piaci területen jelentkeznek. Az MSC jelenleg olyan jelentős vállalkozásoknak ad helyszínt, mint a Turbine AI, vagy a Distinction munkáját és örökségét tovább vivő csapatok, az érdeklődés folyamatos, ami miatt a létesítmény fejlesztése is napirenden van.

Gyermekbetegségek felnőtt korban

Datarena 2018 VarianceHUB

Csabai Csaba, a VarianceHUB blockchain szakértője

Ezt követően Csabai Csaba, a VarianceHUB blockchain szakértője következett, aki a Smartdeposit megoldáson keresztül világított rá, hogy mi is az a technológia, ami ennyire nagy hatással van a piacra. Az előadás egyik fontos gondolata szerint egy vállalkozás attól még nem lesz automatikusan, garantáltan sikeres, mert blockchainre épül. A Smartdeposit a jelek szerint a jó példák közé tartozik, mivel egy olyan, az ingatlanvásárlás folyamatait (letétek kezelése) megkönnyítő, átláthatóvá tévő megoldásról van szó, ami egy évtizedek óta változatlan formában rostokló üzleti folyamatot reformál meg.

Az IVSZ egyik elnökségi tagja, Deliága Ákos ezúttal nem ebbéli minőségében adott elő. A Talk-a-Bot CEO-ja színes példákkal tarkított előadásában sok olyan gondolat köszönt vissza, amit a vele készült interjúban is elmondott. Őt Szilágyi György, a Tresorit egyik alapítója követte a színpadon, akitől azt tudhattuk meg, hogy egy fiatal csapat miként képes elindulni a növekedés útján úgy, hogy azt lehetőség szerint túl is élje. A scale-up receptje nem tűnik nagyon bonyolultnak, a piaci környezetben mégis rendkívül problémás, nem hiába nevezik ezt az átmeneti időszakot a halál völgyének. A Tresorit ezt a kérdéskört a megfelelő üzleti modell megtalálásával, a mikromendzsment száműzésével, az alapítók szerepének mielőbbi tisztázásával és a hiányzó szereplők pótlásával oldotta meg.

Felhő a konténerben

Datarena 2018 Pepper robot

Pepper robot

A kávészünet utáni szekció Pepper robot aktív közreműködésével indult. Tanos Áron a Netlife képviseletében azt demonstrálta, hogy egy kommunikációra, beszédre és egyéb interakciókra alkalmas ügyfélszolgálati robot mennyi szálon kapcsolódik a felhőhöz. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy nem is előadást, hanem egy diskurzust hallgathattunk végig, amiben Pepper nem egyszer nyilvánított véleményt.

A program itt váltott mélyebb, szakmaibb vizekre, hiszen a felhőmegoldásokat szállító vállalkozások mutatták be saját fejlesztéseiket, módszereiket. Elsőként Megyesi Péter (LeanNet) vezette be a hallgatóságot a Cloud Native fogalmába, illetve abba, hogy miben, mennyiben ad többet annál, mint amikor egy cég egyszerűen csak beregisztrál egy szolgáltatásba. A valódi felhő alkalmazások fejlesztésének témája után Kocsis Sándor, a Vigens szakembere a gyakorlatban is megvalósult példákkal szemléltette a konténerben telepített adatközpontok tulajdonságait. A közönség így megtudhatta, hogy a Huawei intelligens, digitális adatközpontjai hogyan lehetnek energiatakarékosak és megbízhatók.

Az utolsó felvonás a biztonságról szólt: a záróelőadásban Szuhai Gusztáv vette sorra, hogy melyek jelenleg a legnagyobb kihívások a security területén, mennyire fontos már itt is a machine learning szerepe, és bármekkora is a nyomás a kiberbűnözők oldaláról, az esetek 85%-ában még mindig emberi mulasztás áll egy-egy biztonsági incidens hátterében.