Colibri: Pályakezdő meetup az IVSZ támogatásával

2015.03.12

A sikercégeket mindenki irigyli, egy másik dimenzióba helyezi őket. Pedig néhány évvel korábban ezeknek az alapítói és korai dolgozói is ugyanazokban az egyetemi padokban ültek, ők is ugyanúgy izgultak és ők is ugyanolyan tanácstalanok voltak, amikor súlyos döntéseket kellett meghozni. Nekik is voltak kudarcaik, de ami közös, hogy nyitottak voltak, kíváncsiak és akaratosak, kitartóak. – Ez derült ki a Pályakezdő meetup első alkalmán, ami a BME főépületében zajlott március 10-én.

Siker, tudatosság, karrier – pályakezdő meetup

A közönség soraiban 80 BME-s hallgató ült, többségében villamosmérnökök, gépészmérnökök, építészek és építőmérnökök, de voltak gazdászok és projektvezetést hallgatók is. A két órás panelbeszélgetés résztvevői között a már befutott tech cégeket képviselte Vinkó Bence, az EPAM ügyvezető igazgatója, aki 12 éve építi az EPAM jelenleg már 1200 főt foglalkoztató magyarországi részlegét. Két évvel ezelőtt cégük tőzsdére ment, öt év múlva pedig már a magyar operáció akár 4000 főt is foglalkoztathat majd, ha sikerül elegendő programozót és menedzsert felvenni.

A fiatalabb generációt Szabó Balázs, az okosautó koncepcióra üzleti modellt építő Smartdrive alapítója képviselte, aki elmondta, hogy az Internet of Things ugyan egy végtelenül izgalmas terület, de a sikerhez legalább egy tucatnyi specializált szakértőt kell csapatban tartani, kezdve a hardvermérnöktől a backend fejlesztőig. Ez egy komoly rizikó, hiszen a nagy stáb magas költséget is jelent, de ha kitartanak, akkor a német piacon indulhatnak növekedésnek.

A beszélgetésben részt vett a Forbes 30 sikeres 30 alatti listájának két szereplője is: Szilágyi György, a Tresorit társalapítója, aki eredetileg csak a CIA orra alá akart borsot törni, amivel gyorsan berobbant az angol-szász tech sajtó csúcsára. Jelenleg jó esélyük van, hogy a biztonságos adattárolás alfája és omegája legyenek, de hogy ezt saját lábon vagy egy nagyobb cég termékeként teszik meg, még nem kiforrott. Levendel Áron, a Kaptár alapítója viszont nem világuralmi terveket szövöget, hanem Budapest belvárosában egy mosolygós co-working irodát üzemeltetnek, emellett pedig üzleti tanácsadással foglalkozik.

A vendégek között volt a Bridge Budapest két ösztöndíjasa, Horányi Gergő és Varga Endre is. Egyikük a Prezi San Franciscó-i irodájában tölthetett 1 hónapot, a másikuk pedig az NNG dél-koreai és Kínai operációja mellett fedezhetett fel a hazaitól teljesen eltérő üzleti kultúrát. Mindketten informatikus mérnökök, terveik között szerepel, hogy saját céget irányítanak majd, de addig is igyekeznek helyes döntéseket hozni, például azzal kapcsolatban, hogy egy-egy munkahelyen meddig érdemes maradni, mikor kell váltani. A világlátott fiatalok azonban abban egyetértettek, hogy nem szükségszerű külföldre költözni a sikerhez, hiszen azon túl, hogy Budapest egy élhető és szerethető nagyváros, rengeteg kiaknázatlan ötlet és lehetőség van, amire lehet építeni, akár csak amerikai mintákat implementálva.

A sorozat a BME után a következő hetekben tovább folytatódik, a szegedi, pécsi, miskolci és debreceni egyetemeken is. További információkat folyamatosan az IVSZ és a Colibri facebook oldalán lehet találni majd.

Regisztráció

 Az IVSZ a roadshow-t a Watify kampány keretében szervezi!