100 millió diákot tanítana informatikára a Code.org

2014.11.07

Egy óra kódolás

Miközben itthon fontosabbnak tűnik a hittan és erkölcstan tanrendbe állítása, illetve az infrastruktúra hiányában is erőltetett napi tornaóra, addig máshol azon dolgoznak, hogy a fiatalok tényleges ismereteket szerezzenek az informatikáról, amely jó alapot ad ahhoz, hogy a gyerekek valódi elhelyezkedési lehetőséget nyújtó képességeket tanuljanak.

A Code.org mostani akciója csak a szervezet már működő tevékenységi körét igyekszik kiterjeszteni. Az An Hour of Code elnevezésű program célja, hogy az iskolákban legalább heti egy órában gyakorlati informatikai oktatást végezzenk. Ehhez nem csak az oktatási módszertant, programokat, alkalmazásokat biztosítják, de a tanárok felkészítését is vállalják.

A szervezet tájékoztatása szerint már 45 millió gyereknek teremtették meg a lehetőséget az informatika tanulására a világ szinte összes országában. Ezt a számot akarják jövőre megduplázni a már említett Indiegogo kampánnyal. Az 5 millió dollárból többek között 10 ezer általános iskolai tanár felkészítését is finanszíroznák.

Mindenki benne van

Az 5 milliós célt december közepéig kell elérni, amire minden esély megvan, hiszen már közel 3 millió összejött. Igaz, ez inkább a projektet támogató gáláns nagyágyúknak köszönhető, mint annak, hogy átlagemberek tízezrei áldoztak néhány dollárt a célért (jelenleg alig 1600 támogatót regisztráltak). A Facebook-alapító Mark Zuckerberg például 500 ezer dollárt ajánlott fel, és hasonlóan tett a befektetési guruként meggazdagodó John Doerr is.

Ráadásul a támogatók egy másik csoportja – amelyhez többek között a Microsoft-alapító Bill Gates, a Google, a Salesforce és maga a Microsoft is csatlakozott – azt vállalta, hogy minden egyes felajánlott dollárhoz maguk is hozzáraknak egyet. Ez egyébként már benne van a tervben, azaz valójában „csak” 2,5 millió dollárt kell begyűjteni.

Rekorder lehet

Az Indiegogo ugyan eddig nem tudott olyan hatalmas összegeket gyűjteni, mint a rivális Kickstarter, ám a Code.org projektje még utóbbi toplistáján is előkelő helyet érhetne el. A nemzetközi projekteknél előszeretettel használt Indiegogo történetének eddigi legnagyobb sikeres projektjére kicsivel több mint 2,5 millió dollár gyűlt össze. Azaz amennyiben az An Hour of Code projekt eléri a célösszeget, bizonyosan rekorder lesz. Sőt, akár az abszolút toplistát is beveheti, amennyiben megfejeli az egyébként projektként elbukó Ubuntu Edge 12,8 millió dolláros teljesítményét.

Forrás: bitport.hu