Codecool-kerekasztal: nem csak elit informatikus kell

2015.05.11

Megoldási irányok a hazai szoftverfejlesztő-hiányra” címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Codecool programozó iskola, és más együttműködő szervezetek, például az IVSZ. A téma adott: 10 ezer fejlesztőt keresnek hazánkban, és közel egy milliót az EU-ban. A felsőoktatás ennek a növekedő emberi erőforrás igénynek csak töredékét tudja kitermelni, megoldásnak viszont lennie kell. A beszélgetésen részt vett Laufer Tamás IVSZ elnök is.

Nem új keletű felvetés, hogy az IT-ban szektorban óriási a szakemberhiány. Emellett viszont nagy kérdés, hogy a rendelkezésre álló szakemberektől milyen képzettséget/képességeket várnak el a cégek. Nem világos az sem, miért alakult ki ekkora GAP a kínálati oldalon; hogy a meglévő képzési kínálat miben felel, vagy nem felel meg a munkaerő piaci elvárásoknak; vagy leginkább mi hiányzik az IT vállalkozásoknak a potenciális munkavállalókból? Egyebek mellett erről beszélgetett az IVSZ elnöke mellett Vinnai Balázs, az IVSZ alelnöke, a Codecool alapítója, Szigeti Ádám, az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának politikai főtanácsadója, Guzsaly Péter a KódGarázs alapítója; illetve Major Zsófi, a Skool társalapítója.

IMG_0672

Magyarországon a hiányos képzettségű, vagy elavult tudással rendelkező munkavállalók képzése jelenleg felemás módon valósul meg, az elégségestől messze van. A klasszikus iskolarendszerű képzés mellett szükségesek egyéb más típusú, kívülálló szakképzések, ennek úttörő példája a CodeCool. Minden az oktatás fejlesztésére irányuló kezdeményezés üdvözlendő, még nem látni ugyanakkor, hogyan lenne ellensúlyozható, esetleg kihasználható az EU-ban várhatóan egy milliósra duzzadó IT munkaerő-hiány?

eskills 2015jpg