Big Data Scout: Aki kimarad, lemarad

2017.07.07

Aki kimarad az lemarad, avagy aki lemarad az kimarad, mindkét állítás igaz a digitális transzformációval kapcsolatban, amely úgy tűnik, hogy továbbra is jelentős kihívások elé állítja az embereket, vállalkozásokat, a nemzeti kormányokat és az Európai Bizottságot egyaránt. A digitális transzformáció megvalósulása lehet Európa legjobb eszköze versenyhelyzete javítására, amelynek talán a legfontosabb velejárója az adatgazdaság fejlődése és annak szerteágazó hatásai.

Big Data Scout

Sokszor halljuk, hogy az adat a 21. század olaja, és ez így is van. Aki rendelkezik vele és megfelelően hasznosítja az jó eséllyel javíthatja a folyamatait, új vagy jobb szolgáltatásokat nyújthat, tökéletesebb termékeket gyárthat és nem utolsó sorban üzleti előnyökhöz juthat. Így felmerül a kérdés, hogy miért nem törekszik akkor mindenki arra, hogy a digitális transzformáció nyertesévé váljon, és bekapcsolódjon az adatgazdaságba.

Ennek számos oka van a félelemtől kezdve a jogi bizonytalankodáson át, egészen a pénzügyi akadályokig.

EuDEco

Az EuDEco projekt az európai adatgazdaság működését térképezi fel, miközben különös figyelmet fordít a jogi, technológiai és társadalmi-gazdasági kérdésekre, modellezi azt és ajánlásokat fogalmaz meg az adatgazdaság fejlődésének elősegítése kapcsán, amelynek nagyon fontos eleme az adatok újrahasznosítása.

Big Data Scout – digitális transzformáció lépésről lépésre

A projekt június 28-i workshopja keretében az ICE2017 konferencia résztvevőivel arról egyeztett a konzorcium, hogy milyen tájékoztató célú eszközökkel tudná a legjobban segíteni a projekt, hogy minél több szereplő kapcsolódjon be az adatgazdaságba. A lehetséges eszközök között felmerült check list-ek lehetősége és egy self assessment tool kidolgozása is. Ehhez az ötletet egy hasonló önértékelő eszköz adta, mint amelyet az Európai Bizottság által támogatott CloudWatch projekt dolgozott ki Cloud Scout néven azzal a céllal, hogy a felhő technológiák tekintetében iránymutatást adjon KKV-knak. A jelenleg Big Data Scout-ként emlegetett és az IVSZ által javasolt online tool kérdésein végighaladva a kitöltő a saját szervezetére vonatkozó információk alapján megismerkedhet a fontosabb jogi és társadalmi-gazdasági kérdésekkel (magyarázatot is kap azok megértéséhez, amely nélkülözhetetlen a helyes válasz kiválasztásához) és a folyamat végén egy rövid értékelést kap, amely segíthet a következő lépés megtételében a digitális transzformációba illetve az adatgazdaságba való bekapcsolódás tekintetében. Ezek az eszközök kiinduló pontként szolgálhatnak a szervezet adatgazdaságban betölthető helyének beazonosításához és néhány alapvető tévhit eloszlatásához.

Fókuszban az üzleti és jogi megközelítés

Mindkét IVSZ által felvetett eszköz esetében a résztvevők véleménye az volt, hogy célszerű lenne jogi és üzleti fókusszal ellátni őket, hiszen ezek mentén lehet a legjobban felkelteni a célközönség érdeklődését. A technológiai terület bár nagyon érdekes és releváns ugyanakkor a túlzottan szerteágazó jellege miatt nehezen lenne egy eszközbe belefoglalható anélkül, hogy túlzottan általános maradna.

A nemzetközi visszajelzések hazai validálása érdekében a következő hetekben összegyűjti az IVSZ a hazai érintettek véleményét, amelyek alapján megkezdődik a megfelelő eszköz(ök) fejlesztése, amelyek várhatóan 2017 őszére készülnek el.

Az EuDEco programról itt olvashatsz bővebben.