Bemutatták az Ipar 4.0 Technológiai Központot

2018.01.18

Az IVSZ-IFKA konzorciumában megvalósuló Ipar 4.0 projekt fontos állomása az Ipar 4.0 Technológiai Központ január 17-i bejelentése. A Nemzetgazdasági Minisztérium, az IVSZ-IFKA konzorcium valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös sajtótájékoztatóján Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár tájékoztatta a több mint száz résztvevőt, hogy a BME „I” épületében két éven keresztül tizenkettő különböző Ipar 4.0 innováció tekinthető meg, amelyek jól szemléltetik, hogy a termelő kkv-k hogyan növelhetik hatékonyságukat a legmodernebb technológiákkal.

Bemutatták az Ipar 4.0 Technológiai Központot

A GINOP-1.1.3-16 „Termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása”  címet viselő (továbbiakban Ipar 4.0 projekt) 2,35 milliárd forint keretösszegű kiemelt projekt célja, hogy Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakításával támogassa a termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztési törekvéseit. A projekt iparági jelentősége, hogy az IT megoldásszállítók szakértelmükkel és megoldásaikkal járulhatnak hozzá a termelő kkv-k digitális transzformációjához.

A most bemutatott Ipar 4.0 Technológiai Központ 2018. áprilisától heti több alkalommal, 8-10 fős csoportokban fogadja a  programban regisztrált részt vevő kkv-k munkatársait. A Technológiai Központ szakértői a projekt céljain és az Ipar 4.0 technológia általános ismertetésén túl, működő szemléltető eszközök során vezetik végig a látogatót. A kiállított innovációk az Ipar 4.0 egy-egy kulcsterületét mutatják be, a kkv-k megfigyelhetnek autonóm robotot, a logisztika AGV-t, a digitális ikerpárokat, a kollaboratív robotokat, interaktív gyártástervezés-szimulációt, virtuális beüzemelést, gyártási folyamatvezérlést, AR/VR-t, MES-ERP rendszerkapcsolatot, termelésmenedzsmentet IOT eszközökkel, szenzitív robotot, és gyártócella monitorozó rendszert.

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár megnyitójában elmondta, hogy nemzetgazdasági szempontból fontos a magyar ipar modernizálása, azon belül is a kkv-k felzárkóztatása, a több ezer hazai mikro- kis- és középvállalat versenyképességnek megtartása. Az ipar szerkezetének átalakulására is válaszokat nyújt a magyar Kormány Irinyi-terve. Az újraiparosítási stratégia célja, hogy Magyarország egyike legyen azon EU-tagállamoknak, ahol a bruttó nemzeti összterméken belül a legnagyobb szeletet az ipar adja. A kkv-knak meg kell ismerniük a legújabb Ipar 4.0 megoldásokat, megérteni miként növelhetik hatékonyságukat, új szemléletmód és technológiák bevezetésével.

Vityi Péter, az IVSZ alelnök

Vityi Péter, az IVSZ alelnöke

Vityi Péter, az IVSZ alelnöke kiemelte, hogy az ipar digitalizációja – az Ipar 4.0 – a KKV szegmens vállalatainak működési környezetét, fejlesztéseit alapvetően befolyásoló technológiai változás. A Mintagyár projektben létrehozott Ipar 4.0 Technológiai Központ feladata, hogy a KKV-k számára megmutassa és elmagyarázza a kulcs Ipar 4.0 technológiák alapjait, környezetét és alkalmazási szempontjait, így segítve a KKV technológiai és üzleti döntéshozóit a megfelelő modernizációs fejlesztések megtervezésében.

A Technológiai Központ munkatársai a látogatás során válaszolnak a felmerülő kérdésekre, és a bemutatott technológiákhoz kapcsolódó háttéranyagokat is megosztják a résztvevőkkel. Az Ipar 4.0 kiemelt projekt a magyar ipar hosszú távú technológiai fejlesztését elősegítő program, amelynek fő célkitűzése, hogy a hazai termelő kis- és középvállalkozásokkal megismertesse a gyakorlatban is működő Ipar 4.0 technológiákat. Mindezt demonstrációk, tudástranszfer, részletes Ipar 4.0 érettség felmérés, fejlesztési terv elkészítése és a programban résztvevők Ipar 4.0 minősítése által. Míg a tavaly év végén kiválasztott Mintagyárak az Ipar 4.0 technológiák használatát mutatják be a gyakorlatban, addig a Technológiai Központ magukat a technológiákat állítja középpontba. Mindehhez az IFKA iparfejlesztési, az IVSZ pedig a digitális gazdasággal kapcsolatos tapasztalataival járul hozzá.

A demonstrációk látogatása a programba a www.ipar4.hu oldalon regisztráló kkv-k számára ingyenes. A program honlapján kiválaszthatják a nekik tetsző témákat az Ipar 4.0 Technológiai Központ valamint az Ipar 4.0 Mintagyárak bemutatóiból, és hamarosan konkrét időpontokra és helyszínekre meghirdetett demonstrációkra is bejelentkezhetnek.