Bemutatkoztak az Ipar 4.0 mintagyárai

2018.01.11

Az IVSZ-IFKA konzorciumában megvalósuló Ipar 4.0 projekt újabb mérföldkőhöz érkezett: december 18-án közös sajtótájékoztatót tartott a Nemzetgazdasági Minisztérium és az IVSZ-IFKA konzorcium, ahol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszer bejelentette az Ipar 4.0 Projekt Mintagyárait. A nyílt közbeszerzés keretében kiválasztott öt üzem jövőbeni feladata, hogy a magyarországi, feldolgozóiparban tevékenykedő kkv-kkal megismertessék az Ipar 4.0 innovatív megoldásait, és szemléltessék, hogy az új üzleti folyamatokból milyen előnyökre számíthatnak.

Bemutatkoztak az Ipar 4.0 mintagyárai

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter

A magyar kormány Irinyi Terve az ipar szerkezetének átalakulására nyújt válaszokat: az újraiparosítási stratégia deklarált célja, hogy Magyarország legyen az az EU-tagállam, ahol a bruttó nemzeti összterméken belül a legnagyobb szeletet az ipar adja. Az újraiparosítás segítésének komplex eszközrendszerében zászlóshajónak számít a Nemzetgazdasági Minisztérium által 2017. január 3-án közzétett GINOP-1.1.3-16 „Termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása” címet viselő kiemelt projekt. A 2,35 milliárd forint keretösszegű projekt célja, hogy Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakításával támogassa a termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztési törekvéseit.

A projekt fő iparági jelentősége, és a kapcsolódó üzleti lehetősége, hogy az ipar folyamatait értő IT megoldásszállítók szakértelmükkel és megoldásaikkal járulhatnak hozzá az ipar digitális transzformációjához. Megismertethetik a termelő kkv-k vezetőit a digitalizált termelés folyamatokra gyakorolt hatékonyságnövelő szerepével, illetve a vertikális és horizontális integrációban rejlő lehetőségekkel – különös tekintettel az „egyedi tömeggyártás” modellre.

A 2019 decemberéig tartó program során Ipar 4.0 Mintagyárak, valamint egy Ipar 4.0 Technológiai Központ fogja segíteni a hazai kkv-kat termelési rendszereik modernizálásában. A Mintagyár státuszra nyílt közbeszerzés keretében lehetett pályázni, melynek során a jelentkezőkkel szemben elvárás volt, hogy legalább háromféle (bizonyos ajánlattevőknél legalább ötféle) Ipar 4.0 technológiával és üzleti megoldással rendelkezzenek és képesek legyenek azok használatát, alkalmazását valós gyártási körülmények között bemutatni. Ilyen Ipar 4.0 technológiák például a gyártás/ellátás vizualizáció, MES , ellátási lánc-, készlet- és termeléstervezés optimalizálás, ERP, SMC, Advance Planning rendszerek, Big Data, intelligens energiafelhasználás, robotokkal támogatott gyártás, additív gyártástechnológiák, 3D nyomtatás. Fontos bírálati szempont volt még, hogy a termelő kkv-k munkatársai számára alkalmasak legyenek demonstrációk és workshopok lebonyolítására, biztonságos és kulturált környezetben.

Dr. Bárdos Krisztina, IFKA

 

A Mintagyár címet végül a következő vállalkozások nyerték el:

  • Festo-AM Kft.: Sűrített levegő előkészítő egységek, vákuumgenerátorok és a legkorszerűbb biztonsági kapcsolószelepek termék- és gyártástechnológiai fejlesztője és gyártója.

Szövényi-Lux Márton, Festo Kft.

 

  • Roto Elzett Certa Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft.: Piacvezető vasalatgyártó vállalkozás.

Kocsis Ernő, Roto Elzett Certa

 

  • Eltec Holding Kft.: Kábelköteg-gyártással és fröccsöntéssel foglalkozó, IT-technológiákat és applikációkat alkalmazó gyár.

Dömény István, Eltec Group

 

  • Continental Automotive Hungary Kft.: A budapesti gyár világszerte meghatározó autómárkák elektromos vezérlőegységeinek, meghajtó és mechatronikai rendszereinek, kijelzőinek, infotainment rendszereinek előállításával foglalkozik.

Kesze Róbert, Continental

 

  • Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt.: A gyár profiljához tartozik többek között elektromechanikai fejlesztés, gyártástechnológiák kidolgozása, fröccsöntés és fémgőzölés.

Macher Endréné, Macher

A demonstrációk olyan kkv-k számára szervezett bemutatók lesznek, amelyeken egyszerre 10-15 ember vehet részt 3 órás intervallumban. A projekt kétéves időszaka alatt az öt Mintagyár közel 4000-5000 kkv-t fogad majd. Ez, csoportlétszámtól függően, évente 50-70 demonstrációt jelenthet gyáranként.

Az érdeklődő kis és közepes vállalkozások már regisztrálhatnak a projektre a www.ipar4.hu oldalon, ahol naprakész információkat kaphatnak a programról, és kiválaszthatják a nekik tetsző témákat a Mintagyárak valamint az Ipar 4.0 Technológiai Központ bemutatóiból.

A regisztrált kkv-k hamarosan a demonstrációkra is bejelentkezhetnek a fenti helyszínekre.