Az EU-ban csökkent, itthon nő az IT szakemberhiány

2016.10.20

Sikerként könyvelte el az Európai Bizottság a 2010 óta kezdetben egy hétre fókuszáló, majd pedig egész évre kiterjesztett eSkills for Jobs kampánysorozatát, amelynek célja az volt, hogy felhívja minden érintett szervezet figyelmét arra a szakemberhiányra, amely Európát, és ugyanakkor hazánkat is gátolja a fejlődésben, illetve segítséget nyújtson a munkavállalóknak a készségeik fejlesztéséhez. A kampány kezdetén Magyarországon az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) állt a kezdeményezés élére és 2010 óta számtalan programmal próbálta meg felhívni minden érintett figyelmét a digitális készségek fontosságára és az informatikus munkaerő-hiányra.

Az EU-ban csökkent, itthon nő az IT szakemberhiány

A digitális technológiák térhódítása tény, egyre kevesebb olyan munkahely lesz, ahol ne kellene valamilyen szintű digitális készséggel rendelkezni a feladatok ellátásához. A már elsajátított digitális készségek frissítése, illetve újabb szintekre való fejlesztése ugyanakkor minden 21. századi munkavállaló számára szükséges.

A megfelelő készségek elsajátításához szükséges a vállalkozások készségigényének a figyelembe vétele, megfelelő beskálázása (amelyre Európában létrehozták az eCF-t), amelyet azonban a jelenlegi oktatási és képzési rendszer nem követett le. A hagyományos képzések hiányosságai napjainkban egyre több, az államilag elismert képzést kiegészítő képzés megjelenését eredményezi a piacon, amelyek ugyan nem akkreditáltak és adott esetben államilag sem elismertek, de a piaci szereplők elvárásainak ugyanakkor teljes mértékben megfelelnek.

A pontos képzési outputok meghatározásának fontosságát emelte ki Horváth Ádám, az IVSZ oktatási igazgatója is a 2016. október 18-án Pozsonyban tartott utolsó eSkills nemzetközi konferencián, ahol rámutatott arra, hogy a helytelen munkaköri profil meghatározása milyen könnyen vezethet helytelen statisztikai eredményekhez és ennek megfelelően eltorzult képzési arányokhoz miközben a gazdaság elvárásai teljesen mások. A hivatalos statisztikai számokkal – amelyek szerint 14 fő szoftverfejlesztőre lesz szükség 2018-ban – szembe állította az IVSZ felmérését, miszerint jelenleg 22,000 betöltetlen informatikusi állás van Magyarországon és bemutatta röviden az IVSZ Digitális Munkaerő Programját is.

Az EU-ban csökkent, itthon nő az IT szakemberhiány

Günther Oettinger, digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos a konferencián bejelentette, hogy az általános figyelemfelkeltést célzó eSkills for Jobs kampány az év végén végleg lezárul ugyan, de 2016. december 1-én az Európai Bizottság hivatalosan is útjára indítja a Digitális Készségek és Munkahelyek Összefogását (Digital Skills and Jobs Coalition), amelyet az Európai Bizottság „New Skills Agenda for Europe” stratégiája kulcsfontosságú elemként említ. Az összefogáshoz várják minden érintett szervezet csatlakozását.

A Pozsonyban elfogadott és az ipar szereplői, többek között az IVSZ által is támogatott Pozsonyi kiáltvány a digitális készségek munkahelyteremtésben és növekedésben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet.

Eskills for Jobs 2016