Átadtuk az idei Gyurós Tibor-díjakat

2016.09.14

Az idei évben három kategóriában díjazta az IVSZ az év IKT-teljesítményeit: az év IKT-menedzsere kategória megosztott első díjasai Fehér Gyula (USTREAM) és Vinkó Bence (EPAM) lettek; az év IKT innovációja az AdasWorks-é, a Digitális oktatás nagykövete pedig Ábrahám László, az NI ügyvezetője lett. Ugyanezért posztumusz különdíjat kapott a közelmúltban elhunyt Izsó Gábor (GROW).  

gyuros-tibor-dijazottak-2016

Az idei IVSZ Menedzsertalálkozó (MENTA) konferencia keretein belül ismét sor került a Gyurós Tibor-díj átadására. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) az idei évben először két kategóriában is két nyertest hirdetett, így lett a USTREAM társalapítója, és az EPAM ügyvezetője is az Év IKT-menedzsere. A Digitális oktatás nagykövete ketegóriát az IVSZ hagyományteremtő céllal tavaly hozta létre azzal a céllal, hogy elismerje azon személyek munkáját, akik felismerték és a lehetőségeikhez képest tanítják vagy népszerűsítik a digitális oktatás ügyét. Ebben a kategóriában az idei nyertes, Ábrahám László mellett posztumusz különdíjat kapott a nyáron elhunyt Izsó Gábor, aki a GROW csoporton belül az online tanulás – és tanult anyag hosszú távú beépülését segítő rendszerek alkalmazásával és fejlesztésével fogalkozott, ezzel segítve az IT-szakember képzést Magyarországon.  

„Az IT szektor a világ minden kedvező változásához jelentősen hozzá tudott járulni, s ennek megfelelően jelentősen meg is erősödtünk”- mondta el a díjátadón tartott beszédében Laufer Tamás, az IVSZ elnöke. „25 évvel ezelőtt néhány tucat hazai IT cég volt csak, ma már több ezer. Anno számítástechnikáról, mint egy elvont különálló világról, ma már digitális gazdaságról beszélünk, ahol az informatikai megoldások élő módon horizontálisan beépülnek minden terület életébe. Így lehetséges, hogy 25 éve a GDP-ben alig mérhető volt az IT, ma viszont a digitális gazdaság a GDP több mint 20 százaléka és 400 ezer embernek ad közvetve vagy közvetlenül munkát.” – tette hozzá.  

Ráadásul a globális piacon is mérhető sikereket is látunk Budapestről kiindulni, ilyen a mostani díjazott USTREAM, az EPAM vagy az AdasWorks is. Utóbbi az önvezető autózástforradalmasító, mesterséges intelligencia (AI) alapú szoftver kialakításán dolgozik, az EPAM az ország egyik legnagyobb, külföldi piacokra is dolgozó szoftverfejlesztő cége, míg a USTREAM egy több tízmilliárd forintos akvizíció után az IBM felhőalapú videószolgáltató egységének részeként építi az IBM videós szolgáltatásait és termékeit. 

A Bíráló Bizottság tagjai:

  • Böszörményi-Nagy Gergely, igazgató, Design Terminál  
  • Charaf Hassan dr, egyetemi docens, BME Alkalmazott informatika csoport 
  • Ducsai-Oláh Zsanett, vezérigazgató, Magyar Nemzeti Kereskedőház 
  • Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője 
  • Kovács Patrik, FIVOSZ elnöke 
  • Málnay Barnabás, az MMKlaszter igazgatója, a WS Cofounder partnere, az EIT Digital üzletfejlesztője 
  • Orosz Bálint, applikáció-fejlesztési üzletágvezető, Skyscanner (2015-ös díjazott) 
  • Szabadkai Andrea dr, Gyurós Tibor özvegye 
  • A bizottság elnöke: Laufer Tamás, az IVSZ elnöke  

A díjazottak kisfilmjei

„Az év menedzsere az infokommunikációban” (2016): Fehér Gyula (USTREAM)

Gyurós Tibor-díj: „Az év menedzsere az infokommunikációban” (2016): Vinkó Bence (EPAM)

„Az év IKT innovációja” (2016): AdasWorks

A Digitális oktatás nagykövete (2016): Ábrahám László (NI HUNGARY)

A Digitális oktatás nagykövete posztumusz különdíj (2016): Izsó Gábor (GROW csoport)