Nagyobb, minőségi adatközponti piac teremtődhet.

2014.10.30

Az IVSZ Adatközpont és Felhő Munkacsoportja 2014. október 29-én, már második alkalommal rendezte meg ingyenes szakmai rendezvényét az Óbudai Egyetemen. A fél napos workshop-on hazai szakértők próbálták megválaszolni azt a sokrétű kérdést, hogy egy magyar KKV hogyan építkezhet a számítási felhőre.

A megjelent 80 résztvevő Béres András munkacsoport vezető (Invitel) köszöntője után Balicza Gábortól, az IDC vezető elemzőjének véleményét hallhatta a hazai és régiós piaci helyzetről, valamint a releváns trendekről. A tavalyi rendezvényünk pozitív visszajelzései alapján idén is kiemelt téma volt a felhőalapú szolgáltatásokkal kapcsolatos leggyakoribb félelmek kezelése. Az adatbiztonsági kérdésekről a rendezvény helyszínét biztosító Óbudai Egyetem óraadója, Dr. Szenes Katalin tartott előadást, míg a jogi kérdésekről Dr. Ormós Zoltán ügyvéd (OrmosNet) beszélt, akinek szakterülete az informatikai jog.

A szervezők az általános információk mellett fontosnak tartották, hogy élő példákkal is bemutassák a felhő szolgáltatások használatának széleskörű előnyeit. A kormányzati felhő projekt részleteiről Gazdag Ferenc vezető tervező (Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.) előadásából, míg a felhőszolgáltatások alkalmazási lehetőségeiről, egy sikeres hazai kisvállalat, az Omikron esettanulmányából tájékozódhattak a résztvevők.  Váradi János ügyvezető és Marosi János kereskedelmi igazgató bemutatta, hogy az OMIKRON Informatika Kft. milyen üzleti- és technológiai szempontok alapján hozták meg döntéseiket, és hogy pontosan milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe külső szolgáltatóktól.

Az IVSZ elkötelezetten támogatja az innovatív ICT szolgáltatások és technológiák terjesztését és a felhasználók tudásának bővítését. Ezen törekvés részeként a rendezvényen Deliága Ákos (HP) az Adatközpont és Felhő Munkacsoport vezető-helyettese most először mutatta be az Adatközpont Konfigurátort és a European Cloudscout felhő kérdőívének magyar nyelvű változatát. Az Adatközpont Konfigurátor a Munkacsoport belső kezdeményezésére, a tagok önkéntes szakmai munkájának köszönhetően jött létre. Célja, hogy gyakorlati segítséget nyújtson az adatközpontokkal foglalkozó szakembereknek és döntéshozóknak egy megfelelő minőségű adatközpont létrehozása vagy kiválasztása során. Ilyen kezdeményezés még nem volt Magyarországon és remélhetőleg elterjed minden adatközpont építési és bérlési projekt technikai specifikációjaként. A European Cloudscout felhővel foglalkozó kérdőíve egy Európai Uniós kezdeményezés, aminek magyar nyelvű változatát az IVSZ készítette el. A kérdőív nem csak információt gyűjt, de megismerteti a felhasználókat a biztonságos felhőhasználat alapelveivel és segítséget nyújt a KKV-k számára a legbiztonságosabb felhő megoldások feltárásában.

A rendezvény interaktív, nyitott, szakmai hangulatát erősítette, hogy két kerekasztal beszélgetés során a résztvevők minden kérdésüket feltehették az előadóknak. A munkacsoport  a fél napos rendezvénnyel sikeresen bemutatta, hogy érdemes Magyarországon a számítási felhőre építkeznie minden vállalkozásnak és a megjelent szakemberek és döntéshozók pedig konkrét támpontokat kaptak arra vonatkozóan, hogy ez miként tehető meg.

 

A rendezvény az Európai Bizottság által támogatott Watify kampány keretében került megrendezésre.