A robotok már itt vannak és mindent megváltoztatnak

2019.09.13

Az IVSZ által szervezett robotika nap előadásai sokféle szempontból világították meg a robotok és a mesterséges intelligencia jelentőségét.

ITU Telecom World 2019 Robotika nap IVSZ

Az ITU Telecom World 2019 helyszínét idén Magyarország, azon belül is a budapesti Hungexpo adta. A konferencia kormányok, vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások legfontosabb infokommunikációs rendezvényeként egyedülálló nemzetközi platformot biztosít, összehozza a fejlett és fejlődő piacokat, az állami és magán szektor vezetőit, az infokommunikációs technológia iparági képviselőit.

A szeptember 9-én rajtoló eseménnyel párhuzamosan nemzeti pavilonok fogadták az érdeklődőket, ahol Magyarország is egy saját standon mutatkozhatott be a nemzetközi közönség előtt. A hazai szakmai szervezetek az itt felállított előadói térben tematikus előadásokkal várták az érdeklődőket, ahol az IVSZ a robotikával foglalkozó szakembereket kért fel prezentációk megtartására.

ITU Telecom World 2019 Robotika nap IVSZ

Az előadók a robotika szinte minden lehetséges aspektusát és vetületét bemutatták, és a mesterséges intelligencia majd minden esetben fontos elemét képezte a mondandóknak. Kifejezetten hasznosnak és érdekesnek bizonyult, hogy a különböző területen dolgozó cégek, illetve azok képviselői hogyan értelmezik a robotok fogalmát, mennyire gyakorlatiasan, vagy inkább akadémikusan közelítik meg azt. Bármennyire is sokfélék voltak a definíciók, azt nagyjából mindenki közös pontként említette, hogy a robotok a megfelelő tanítás és programozás mellett több iparágban is jelentős változásra voltak és lesznek ezek után is képesek.

ITU Telecom World 2019 Robotika nap IVSZ - Weschitz Ottó

Werchitz Ottó

Werschitz Ottó, az IVSZ AI szakértője szerint a mesterséges intelligencia, illetve annak technológiai elemei (gépi tanulás, mély tanulás) a megfelelő adatok birtokában alkalmasak arra, hogy alapjaiban változtassanak meg iparágakat. Az előadásból az is kiderült, hogy Magyarországon egyre több vállalat fedezi fel az automatizálásban rejlő lehetőségeket, aminek használatával jelentős előnyt szerezhetnek a versenytársakkal szemben.

ITU Telecom World 2019 Robotika nap IVSZ - Horváth Ádám

Horváth Ádám

Az oktatás területe kiemelt szerepet kapott a nap folyamán: Horváth Ádám, a DPMK divízióvezetője azt világította meg, hogy a robotok mely tanulási folyamatokban és módszerek mentén lehetnek alkalmasak arra, hogy kiváltsák a hagyományos tanerőket.

ITU Telecom World 2019 Robotika nap IVSZ - Koren Balázs

Koren Balázs

Koren Balázs digitális oktatási szakértő a LEGO robotok segítségével történő tanulást, csoportmunkát, illetve kreativitást emelte ki. A szakember szerint a robotok építése, programozása pontosan azokat a készségeket, világlátást adja meg a tanulóknak, ami hiányzik az oktatási rendszerekből. Dr. Kiss Bálint (BME) lendületes és szórakoztató 20 percben vázolta fel, hogy egyetemi környezetben mit és hogyan gondolnak a robotokról, illetve beavatta a hallgatóságot a robotikával kapcsolatos kutatásokba, fejlesztésekbe.

ITU Telecom World 2019 Robotika nap IVSZ - Béres Roland

Béres Roland

Béres Roland, a Green Fox Academy mentora egy autót is hozott magával, amit annak az etikus dilemmának az illusztrálására használt, ami az önvezető autók világát hatja át. A hallgatóságnak szavazás útján kellett döntenie arról, hogy az autót vezérlő „intelligencia” egy-egy rázós, akár emberéletet követelő helyzetben hogyan döntsön.

ITU Telecom World 2019 Robotika nap IVSZ - Nemes Orsolya

Nemes Orsolya

Nemes Orsolya (Milestone Intézet) a generációs kérdések és kihívások oldaláról beszélt a robotok koráról. Szerinte az új technológiák értelmezése és a velük való együttélés érdekében modern kentaurrá kell válnunk, eközben pedig elengedhetetlen az alaptudás ás általános műveltség pallérozása, mert anélkül az egyébként szükséges képességek is nehezebben elsajátíthatók.