A programozók új lelőhelyei

2015.07.23

Az aranylázhoz hasonló hevességűek a programozók felkutatására indított akciók, expedíciók, toborzások az IT vállalkozások részéről. Miután a hagyományos lelőhelyek, az egyetemek végzősei, jelenlegi hallgatói, sőt már oktatói is kimerültek, és már egymástól is csak nagy nehézségek árán lehet munkaerőt elcsábítani, új forrásokra, lelőhelyekre van szükség!

Az ágazat exponenciális fejlődésével érezhetően nem tud lépést tartani az oktatási rendszer kibocsájtása. Az informatikai vállalkozások munkaerőigénye gyorsabban nő, mint azt a felsőoktatás és szakképzés alkalmazkodóképessége követni tudná.

Az álláshirdetések harmadánál már ma sem követelik meg a munkáltatók a diplomát, csak a gyakorlatot és ez az arány folyamatosan növekszik. Ennek a fő oka elsősorban nem a mérnöki diploma elértéktelenedése, hanem az az igény, hogy új források is megnyíljanak a programozók alkalmazása számára az oktatási rendszeren kívül.

 

technical-training

Oktatás: egyre több az alternatíva

Különösen igaz ez a junior fejlesztők, kódolók esetében, akikkel szemben amúgy is a fő elvárás meghatározott fejlesztői környezetek ismerete és olyan képességek megléte, amelyek lehetővé teszik, hogy beilleszkedjenek egy munkakörnyezetbe. Ezek elsősorban az angol nyelv, a projekt alapú megközelítés és a csoportmunka képessége. Éppen azok, amelyeket egyébként az egyetemi oktatás csak korlátozottan tud átadni és amelyekre a vállalkozások a diplomásokat is rendszeresen belső képzéseken készítik fel.

A leírt piaci igényt egyre többen ismerik fel és indítanak célirányos, kifejzetten az informatikai vállalkozások elvárásainak megfelelő felkészítést nyújtó szolgáltatást, amelynek keretében 4-12 hónap alatt olyan kezdő fejlesztők állnak elő, akik azonnal beilleszthetőek a vállalkozások munkakörnyezetébe.

Az alábbiakban bemutatandó alternatív, célirányos képzések új kört vonnak be, nem csak a már informatikus hallgatók köréből, mindezt úgy, hogy garantált elhelyezkedést és különböző finanszírozási lehetőséget kínálnak a tanulóknak és minőséget, valamint garanciákat az informatikai vállalkozásoknak.

 

codecool_ CodeCool

A Codecool egy programozó magán iskola, célunk, hogy hatékony megoldást nyújtsunk a piacon jelenlévő informatikus hiányra.

A 18 hónapos, nappali szakos oktatás alatt a diákok olyan erős elméleti és piacképes gyakorlati programozói tudásra tesznek szert, mely alkalmassá teszi őket arra, hogy azonnal bevethetővé váljanak éles szoftverfejlesztési projektekben.

A piacon elérhető oktatási formáktól teljesen eltérő szemlélettel, nagyon gyakorlatorientáltan és teljesen a programozásra fókuszáltan oktatunk. A másfél éves képzés során tudatosan az IT munkahelyeken várható kihívásokra készítjük fel a diákjainkat, melynek eredményeként tudásuk sokkal piacképesebb lesz más pályakezdőknél. Ezt úgy érjük el, hogy a legaktuálisabb technológiákat oktatjuk, innovatív módszertanok és azonnali gyakorlati alkalmazás segítségével. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk nem csak a technológiai képzésre, hanem az olyan módszertani ismeretek átadására és készségek fejlesztésére amelyek elengedhetetlenek egy komplex informatikai projektben. A hallgatók a képzés utolsó harmadában éles projeketben szereznek gyakorlatot, ezáltal projekttapasztalattal rendelkező pályakezdőkként kerülnek a munkaerőpiacra.

A képzés utolsó harmadában lehetőség van vállalat és projekspecifikus ismeretek oktatására is (pl. ha egy cégnek mobilalkalmazás fejlesztőkre, vagy bármilyen speciális tudásra van szüksége). Ezáltal az informatikai vállalkozások számára jól tervezhetővé válik az erőforrások felvétele és jelentősen mérséklődik a betanítási idő- és költségszükséglet.

2015 szeptemberben 50 fővel indul a képzés Miskolcon, 1 éven belül további 3 képzési helyszín indítását tervezzük, egyet közülük Budapesten.

www.codecool.com

https://www.facebook.com/CodecoolOfficial

 

 

BYS_logo

Blend Your Solution / IT Karrier Program

A projekt célja, hogy jelenleg nem informatikai területen dolgozókból, illetve pályakezdőkből néhány hónap alatt, használható és gyakorlatias alap-programozói tudással rendelkező szakembereket képez a hazai IT piacra. A 3-4 legkeresettebb területre fókuszál, ősztől a Java technológiával indít, később a C# és Android/iOS mobil fejlesztési képzéssel bővül a paletta.

Nem kóder betanított munkásokban gondolkodik, ezért a programozói ismeretek mellett kitér a szoftverfejlesztési és tesztelési módszertanokra is. Partnere egy piacvezető soft-skills fejlesztő cég, akik révén résztvevők a projekt személetű gondolkodást és a korszerű csoportmunka alapjait is elsajátítják.

A képzés angol és magyar nyelvű, tantermi és online formában zajlik, angol és magyar nyelvű folyamatos mentoring támogatással. Az online képzési modulok révén a nem Budapesten élők számára is lehetőséget biztosít a részvételre.

A képzési projektet két finanszírozási és működési modellben valósul meg:

  • Magánszemélyek jelentkezhetnek, akik saját képzésüket finanszírozzák, akár kedvező részletfizetési feltételek mellett. Őket saját tematika alapján oktatjuk és a sikeres záróvizsgát követően munkaerő piaci közvetítő partnerünk segítségével találhatnak állásra.
  • IT cégek speciális igényei alapján célzottan toborzunk, előszűrünk és cégre szabott tematika alapján képzünk szakembereket. Ebben az esetben a képzési programot az adott IT cég finanszírozza, és részt vehet a mentoring tevékenységben is. A záróvizsga is a cég követelményei alapján kerül kialakításra. A sikeres záróvizsgát követően a végzettek az adott cégnél kerülnek alkalmazásra.

Természetesen az első modellbe is becsatlakozhatnak olyan IT cégek, akik szívesen biztosítanak szakembert a résztvevők mentoring támogatására. Az így delegált mentorok még a többi cég előtt láthatják kik a csoportok legtehetségesebb résztvevői és még a konkurens cégek előtt megkereshetik ajánlatukkal.

A projekt jelenleg teszt fázisban van, augusztus elején indul a pilot csoport, amelyre eddig több mint kétszázan jelentkeztek és töltöttek ki belépő tesztet.

Izsó Gábor, képzés-fejlesztési szakértő

izso.gabor@it-karrier.com

http://it-karrier.com

Facebook: https://www.facebook.com/IT-Karrier-783282915114822

Green Fox Academy

Green Fox Academy

A Green Fox Academy egy új iskola a magyar fejlesztői oktatás térképén, egyben egy új forrás a tehetségekre vadászó cégek számára. Célja, hogy junior codereket képezzen és juttasson a hazai munkaerőpiacra. A kezdeményezés a Digital Natives és a Lab.Coop összefogásával indul útjára.
Az akadémia mentori keretrendszerű oktatási programja eredendően nem informatikai végzettségű, de mégis kiemelkedően tehetséges és a kódolás iránt érdeklődő fiataloknak ad lehetőséget, hogy junior fejlesztői tudást szerezhessenek és elhelyezkedhessek a munakerőpiacon.
Más szóval a Green Fox Academy oktató csapata egy 4 hónapos program alatt beginner coderekből képez early codereket.
Beginner = használt már / próbálkozott minimális kódolással
Early = tisztában van a programozás alapjaival, támogatással képes akár komplex szoftvert fejleszteni és önállóan fejlődni.
A hallgatók számára a program ösztöndíjas rendszerben működik, ám csak a legtehettségesebbek és a legelszántabbak kerülhetnek be a hallgatók közé.
A programot cégek finanszírozzák, akik a képzés végén, a megvásárolt szponzorációs kvótájuknak megfelelően alkalmazhatnak új kollégákat a záróvizsgán sikeresen megfelelt hallgatókból. A képzési program hamarosan induló első állomása a webes technológiákra fókuszál (JavaScript, Node / RoR) a szponzor cégek igényei alapján.
Kontakt: Fazekas Barbara, vezető  fazekasbarbara@gmail.com

http://www.greenfox.academy

eskills 2015jpg