A digitalizációval most kell foglalkozni

2017.05.12

Több mint 500 regisztrált vendég követhette végig az IVSZ Vállalati Innováció Konferenciájának programját, ahol a különböző iparágak kiemelkedő vállalatainak vezetői, innovációért felelős vezetői mutatták be, mit tesznek már most, a jelenben azért, hogy a digitális átalakulás nyertesei legyenek.

Vityi Péter, az IVSZ alelnöke nyitóelőadásában a digitalizáció értékteremtő képessége mellett azt emelte ki, hogy a vállalatoknak kritikusan fontos megértenie az exponenciális sebesség dinamikáját, ugyanis egy későn felismert lehetőség egy bármilyen nagy vállalat üzleti modelljét elsöpörheti. A technológiai fejlődés exponencialitása azonban csak a megoldások árával együtt értelmezhető, az említett példa szerint az önvezető autózás egyik fontos szenzora a LIDAR 2012-ben 70 ezer, míg 2016-ban már csak 90 dollár volt, de a mesterséges intelligencia számára fontos számítási kapacitásból 1 TPS 2000-ben 24 millió, 2016-ban már csak 100 dollár volt.

Vityi Péter (IVSZ)

Vityi Péter (IVSZ)

Az ilyen nagy sebességű változásokat viszont nem csak technológiai innováció szintjén kell tudni kezelni, hanem a vállalat szervezeti innovációja is nagyon fontos. Papp László, a Gartner magyarországi képviselője szerint sok vállalat számára innováció helyett az adoptáció, vagyis a már piacon lévő megoldások befogadása, használata is elegendő lenne, hogy játékban maradjanak. A cégek feladata, hogy nyitottak legyenek a külső tudás és innováció befogadására, a belső szerkezetük ne szekvenciális, hanem hálózatosan átjárható legyen, mindezt pedig támogassa egy digitálisan felkészült és elközelezett vezetés is.

Papp László (Gartner)

Papp László (Gartner)

Ilyen vállalati gondolkodásra hozott példát Lencsés Gergő, a GE Power gyár igazgatója, aki a magyar export 5 százalékát termelő veresegyházi gyár vezetőjeként a digitalizáció előnyeit nem csak a komplex projektekben, de a gyár életét érintő egyszerűbb, de még így is 100 millió forintos megtakarítást hozni képes kérdéseiben is kihasználja. Lencsés szerin a digitalizáció legfontosabb vívmánya, hogy nagyon olcsó lett mérni és adatokat feldolgozni, ami feleslegessé tette a statisztika tudomány azon részét, ami a meg nem mért, bizonytalan, ismeretlen dolgok műkédését próbálta megbecsülni. Ma meg lehet mérni az egészet és sokszor a kauzalitás ismerete nélkül is fel lehet fedezni a korrelációt és ezzel megoldhatóak problémák. A legtöbb vezető Magyarországon azonban nem hogy a 2030-ra várható világra, de a 2017-es problémákra és lehetőségekre sincs felkészülve.

Lencsés Gergő (GE Power)

Lencsés Gergő (GE Power)

Dr. Kelemen Béla, a MOL üzleti kiválóságért felelős igazgatója is azt hangsúlyozt, hogy anélkül, hogy bármilyen új technológiát bevezetne a vállalat, helyes méréssel, elemzéssel és optmalizálással rengeteg potenciál kinyerhető bármilyen területen. Az üzemanyaggyártás vagy éppen a benzinkút vevőkártyák folyamatának példáin keresztül mutatta be, hogy a lean menedzsment szemlélettel több tíz százalékos hatékonyságnövekedést lehet elérni, ami a MOL esetében is 100 millió forintos megtakarításokat jelent minden egyes esetben.

Dr. Kelemen Béla (MOL)

Dr. Kelemen Béla (MOL)

Bóna Péter, a Com-Forth ügyvezető igazgatója is a digitalizáció és az Ipar 4.0 mítoszait igyekezett eloszlatni – tapasztalatai szerint a hazai gyártó vállalatok ma már rendelkeznek megfelelő gépekkel, rendszerekkel ahhoz, hogy Ipar 4.0 működésre tudjanak átállni, sokszor csak a szándék vagy az adatot értelmezni, elemezni tudó szakértők hiányoznak. A mérések eredményeit fel lehet használni utólag is, de akár prediktív elemzések készítésére is, amivel például egy átlagos autóipari beszállító képes felismerni, hogy hol és mikor alakulnak ki torlódások, problémák a gyártósoron és ezeket úgy megoldani, hogy a problémák ki sem alakulnak. Legalább 10 százalékos termelésnövekedés érhet el az a vállalat, aki okosan elkezdi elemezni és használni az egyébként is rendelkezésére álló adatokat.

A konferencia szinte minden előadásából az derült ki, hogy a digitalizáció nem jövő, hanem jelen idő. A csúcsteljesítő vállalatok jól képesek felmérni a lehetőségeiket és megérzések helyett adatokra támaszkodnak. Technológia helyett érdemes a szervezeti és az üzleti innovációra is koncentrálni, ugyanis a legjobb és legdrágább tecnhológiát megvásárolva is el lehet bukni egy projektet. Fontos az új megoldások értékeit a teljes szervezeten keresztül látni és fontos a munkavállalók minél nagyobb részét érdekeltté tenni és nem csak egy elszigetelt egységben megpróbálni innoválni.

Vállalati Innováció Konferencia 2017

A konferencia programjához kapcsolódott az IVSZ Fintech munkacsoport alakulóülése is, ahol előadást tartott Vinnai Balázs, a Misys digitális csatornákért felelős vezetője, illetve dr. Rádai Attila, a Magyar Nemzeti Bank makroprudenciális csoportjának képviselője is. A munkacsoport fokozott érdeklődés mellett indult el, több mint 40 vállalat képviselte magát, vegyesen banki szereplők, IT cégek, fintech startupok, szabályozói oldal, illetve a K+F-ben érdekelt felek, például egyetemek. A munkacsoport vezetésére felkért Pataki Gábort a résztvevők egyhangúan megszavazták és elfogadták a meghirdetett munkatervet, amiben a szabályozási kérdések szakmai támogatása mellett az IT beszállítók edukációja és az innovatív vállalkozások számára networking ernyő nyújtása is szerepel.

A konferencia előadásainak prezentációi hétfő délutántól elérhetőek az IVSZ Slideshare oldalán, az előadások videói pedig az IVSZ YouTube csatornáján.

Az IVSZ következő jelentős rendezvénye az éves rendes Közgyűlés, ahol az immár közel 500 tagvállalat képviselői idén 6 elnökségi tag megválasztásáról döntenek május 23-án.