A Codie nyert a TechShow-n

2015.05.28

A Codie, vagyis a programozás alapjait játékosan oktató robotjáték, és a hozzá tartozó alkalmazás nyerte 2015 legígéretesebb induló vállalkozásának díját az idén 7. alkalommal megrendezett Magyar Innovációs TechShow-n.

A magyar fiatalok által fejlesztett Codie a gyerekeket tanítja meg a programozás alapjaira egy egyedileg kifejlesztett grafikus programozási nyelv, és egy fából készült robot segítségével. A lánctalpas robot változó sebességgel képes a talajon haladni, 8 különböző szenzora segítségével pedig felméri és megérti a körülötte lévő teret. Az ultrahangos távmérő, gyorsulásmérő, GPS mellett színeket is megkülönböztető fényérzékelő van benne. A pici jármű egy mobilalkalmazásból programozható vagy akár közvetlenül is irányítható. Alapvetően a 8-12 éves korosztálynak szól, de az egyszerű programozási felületet a tapasztalatok szerint az idősödő menedzsereket is megszólítja, bebizonyítva, hogy soha nem késő elkezdeni megtanulni programozni.

Az innováció nem csak Magyarországon ismert, nemzetközileg fontos technológiával foglalkozó lapok is követik a Codie történetét. A közelmúltban zárult le egy közösségi finanszírozási kampányuk, amelyben több mint 80 000 dollárt gyűjtöttek össze, ráadásul már a kampány vége előtt megszerezték a célként kitűzött összeget. Fontos megjegyezni, hogy a befizetések jelentős része Magyarországról érkezett, nem lehetetlen hazai közösség segítségével nemzetközi pályára állítani egy igazán jó terméket. Aki eddig lemaradt róla, az még a kampány keretein belül meg tudja rendelni az első 210 darab early bird verzió egyikét 169 dollárért, ezek a darabok novemberi szállítással jutnak el gazdáikhoz.

img_54be6747576ce

Codie robot

 

Jakab Roland, a Magyar Innovációs TechShow-t szervező Mobilitás és Multimédia Klaszter elnöke, illetve az IVSZ frissen megválasztott Digitális Transzformációért felelős alelnöke a rendezvény kapcsán úgy nyilatkozott: “Az infokommunikációs forradalom az elmúlt években újabb szintre emelkedett, és a fizikai és virtuális infrastruktúra sikeres globális elterjedése után az erre épülő szolgáltatások ideje jött el. Ennek eredményeként a hálózatba kapcsolt társadalom korszakába lépünk, ahol minden elektronikus eszköz, aminek hasznára válik egy hálózati kapcsolat, az csatlakozni is fog. Ez a jelenség tematizálta az idei Magyar Innovációs TechShow-t is, ez bizonyíték arra, hogy a hazai startupok valóban ott vannak a világ innovátorainak élbolyában” – tette hozzá.

A TechShow mezőnyét értékelő zsűrinek tagja volt az IVSZ közvetlenül is – a szövetség kifejezetten azokat az innovációkat értékelte, amik a hazai startupok és kkv-k exportképességét, a globális piacon való helytállását képesek bizonyítani. Dojcsák Dániel, az IVSZ tartalom igazgatója külön kiemelte, hogy a programozás oktatást népszerűsítő Codie mellett érdemes a verseny legjobb prezentációjaként értékelt Xeropan-t is figyelemmel követni: “Az IVSZ Appra Magyar mobilalkalmazás-fejlesztő versenyét is megnyerő Xeropan a nyelvoktatást helyezte egy játékos, felhasználói élményre kihegyezett kontextusba, míg a közönségdíjat elnyerő Route4U egy olyan közösségi térképszolgáltatás alapjait rakja le, ami a mozgássérültek számára könnyíti meg a városi terekben a navigációt, hasonlóan ahhoz, ahogy a Waze segíti az autósokat.”