50 magyar csapat nyert a Programozd a jövőd! Programozz robotot! pályázaton

2019.05.10

Háromszoros túljelentkezéssel, összesen 149 csapat nevezésével zárult a Programozd a jövőd! Programozz robotot! című pályázat, az IVSZ konzorciumi részvételével megvalósuló GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” konstrukció keretében.

Programozd a jövőd!

Az IVSZ által koordinált pályázat eredményeként 50 olyan diákcsapatot választottunk ki, akik támogatást kapnak a felkészüléshez és a versenyzéshez szükséges eszközökkel, ahhoz, hogy az idei World Robot Olympiad (WRO), valamint a jövő évi World Robot Olympiad és FIRST Lego League (FLL) regionális fordulóin indulnak. A pályázat célja, hogy minél több magyar csapat indulhasson a 2019-es WRO regionális versenyein, majd nemzeti döntőjén, és képviselje Magyarországot a 2019-ben Győrben megrendezésre kerülő világdöntőn.

A LEGO robotprogramozási feladatok és versenyek is közelebb hozzák a fiatalokat a természettudományokhoz, felkelti az érdeklődésüket az innovatív technológiák iránt, illetve ösztönzik az informatikai, műszaki irányú pályaválasztást.

A WRO nemzetközi robotépítő verseny világszerte több mint 60 ezer fiatalt mozgat meg. A versenyen induló magyar csapatok létszáma a korábbi években jelentősen megnövekedett, ezért 2019-ben május közepétől június közepéig 10 regionális fordulót is rendeznek hazánkban. A résztvevő csapatok innen kvalifikálhatják magukat a júliusi, tatabányai nemzeti döntőre. A nemzetközi döntő lebonyolítását a WRO hivatalos nemzeti szervezőjeként az Edutus Főiskola végzi. A világméretű esemény Győrben kerül megrendezésre 2019. november 8-10. között, melyre hatvan országból közel háromezer versenyzőt várnak.

A Programozd a jövőd! Programozz robotot! pályázatra összesen 127 magyarországi intézményből neveztek a csapatok, akik közül csak 17-en vettek részt korábban a WRO versenyen, sokan pedig csak most, a felhívás ösztönzésének köszönhetően kezdtek el ismerkedni a robotprogramozással.

A jelentkező köznevelési intézmények közül többen jelezték, hogy a megpályázott eszközcsomaggal robotika, illetve programozási szakkört indítanának.

A nyertes csapatok egy közel 300 ezer forint összértékű eszközcsomagot kapnak, amely a LEGO Mindstorms készleten felül tartalmazza a versenyzéshez és gyakorláshoz szükséges egyéb kiegészítőket, szenzorokat, és a WRO versenypályát is.

Az 50 nyertes közül 3 intézmény különdíjként 1-1 CraftBot Plus 3D nyomtatót is kap. A 3D nyomtatók alkalmasak bizonyos alkatrészek nyomtatására, amely segíti a csapatokat a további gyakorlásban. A különdíjak átadására a 2019-es WRO nemzeti döntőjén kerül sor.