2020-ra a digitális adatok 75%-a nehezen lesz megvédhető

2016.09.29

Ez a figyelmeztetés az idei ITBN konferencián hangzott el. A kibervédelem, adatbiztonság továbbra is a digitális transzformáció egyik legfontosabb kérdése marad.

2020-ra a tárolt digitális adatok 75%-a nehezen lesz megvédhető

Az IVSZ munkacsoportjai a digitalizáció jelenségeit és folyamatait vertikális és horiztontális témák mentén is érintik, de függetlenül attól, hogy IoT-ről, eHealth-ről, agrárinformatikáról, adatközpontról, felhőről, közbeszerzésről van szó, a biztonság mindenhol kardinális kérdés, nem meglepő, hogy az IVSZ Kibervédelmi munkacsoportja több másik munkacsoporttal együttműködik, illetve az sem meglepő, hogy Magyarország legnagyobb informatikai biztonsággal foglalkozó konferenciáján és kiállításán, az ITBN-en nem csak a szakcégek, de az IVSZ tagságának egy sokkal szélesebb köre volt jelen.

Az IVSZ iroda többek között ezért is volt kiállítóként is jelen a rendezvényen, amit az iroda szakértői és tagi kommunikációért felelős munkatársai új potenciális tagcégek felkutatására, toborzására használt fel, illetve arra, hogy az egyébként tagságon belüli, de a munkacsoportok életében nem résztvevő tagjainknak is bemutassuk a lehetőségeket, feladatokat, amikhez kapcsolódni tudnak. A rendezvény ideje alatt több mint 100 egyéni beszélgetést folytattunk, amitől több új releváns tag belépését, illetve főként a kibervédelmi, IoT és adatközpont-felhő munkacsoportokhoz csatlakozó résztvevő bekapcsolódását várhatja a szervezet.

ivsz-az-itbn-konferencian

Az ITBN ideje alatt a Kibervédelmi munkacsoport kihelyezett ülést is tartott a helyszínen körülbelül 20 résztvevővel. Kiemelt téma volt az októberi „Kiberhónap” rendezvénysorozat, aminek a szervezésében, tartalommal megtöltésében aktívan részt vesz. Ennek a kampánynak a célja a kiberbiztonsági tudatosság növelése a vállalkozások és a lakosság körében. Idén egy interaktív kampánnyal is készülnek a szervezők. A tudatosítást és a digitális tréningeket ma már az óvodában el kell kezdeni, de itt a tréningek célcsoportja elsősorban a pedagógus és a szülő. A Kibervédelmi munkacsoport nemrégiben egyébként szakmai ajánlásokkal, kiegészítésekkel, kommentárral látta el a Digitális gyermekvédelmi program szövegét, hangsúlyozva, hogy ennek a programnak szoros összhangban kell lennie a Digitális oktatási stratégiával is.

A tudatosításra és egyértelműsítésre azonban nem csak a lakosság körében van szükség, ma már minden vállalat digitális vállalat, de az ehhez szükséges tapasztalatok mellett még a terminológiák szintjén is komoly hiányosságok vannak. Ennek enyhítésére az IVSZ egy Kibervédelmi és adatbiztonsági fogalomtár elkészítését tűzte ki célul, ami segít tisztázni az alapvető fogalmakat, megkönnyíti a szakértők és ügyfelek közötti kommunikációt. Ennek elkészítése a Kibervédelmi munkacsoporton belül történik Hirsch Gábor, munkacsoport vezető koordinálása mellett, a fejlesztéshez azonban a munkacsoport várja a jelentkezőket, akik fontosnak tartják ezt a küldetést és tudnak erőforrást szánni egy ilyen anyag összeállítására, a meglévő szakmai anyagok lokalizálására. Érdekel? Jelentkezz most!