10 évünk van megugrani a digitális lépcsőt

2019.03.19

Tompa Tamást (Codecool, Head of Education) a cég oktatásban betöltött szerepéről, felelősségéről és arról faggattuk, hogy milyenek a hazai innovációs viszonyok.

SMART 2019 - Tompa Tamás interjú

Mi a Codecool szerepe és felelőssége a digitális átállásban?

Tompa Tamás: A Codecool hard és soft skill képzése pontosan azt a lehetőséget adja meg fiatalok és karrierváltók százainak/ezreinek, hogy a jövő, a digitális világ munkaerőjévé váljanak: ez az oktatási innovációnk lényege. Nekünk az a felelősségünk, hogy folyamatosan elemezzük a most felmerülő, illetve a jövőben várható igényeket, skilleket, és a képzésünket ennek tükrében fejlesszük. Minden iparág számára, amely a digitális transzformáció útján van, mi tesszük elérhetővé azt a munkaerőt, akire szükség van. Jövőtálló szakmát adunk embereknek, illetve átképezzük őket, hogy a megszűnő, megváltozó munkakörök után is helyt tudjanak állni.

Mit tartasz ma a hazai digitalizáció egyik legnagyobb akadályának?

T. T.: A „nem” globális piacokban való gondolkodás, és a megfelelő szakemberek hiányát. Utóbbinál nemcsak a fejlesztőkre gondolunk. Óriási hiány van azon szakemberekből, akik az üzleti logikákat, folyamatokat képesek átgondolni digitális szemlélettel, és hatékonyan lemenedzselni transzformációs projekteket (kicsiket és nagyokat egyaránt).

Mit gondolsz a hazai innovációs élet jelenlegi állapotáról?

T. T.: “Talk the walk” – azaz többet beszélünk róla, mint csináljuk, „Walk the talk” helyett. Rengeteg koncepció és ötlet születik nap mint nap, de ezekből nagyon kevés valósul meg.

Miért éppen 2030-at jelölték meg a SMART-ra tervezett előadásotok címében?

T.T.: Azt gondoljuk, hogy 2030-ra az országnak meg kell ugrania azt a lépcsőt, hogy a munkaerő nagy része már vagy megfelelően kiképzett az új kor elvárásainak megfelelően, vagy minden olyan eszköz elérhető, hogy ezt meg tudják lépni. Itt most nem kizárólag az oktatásra gondolunk, hanem arra a szemléletváltásra is, amelyre szükség van ennek a célnak az elérésére. Ha ezen túlfutunk, akkor azt gondoljuk, hogy olyan lemaradásba kerülünk, amit nagyon nehéz lesz behozni.

Fontos, hogy ennek a fejlődésnek nemcsak a fővárosban, hanem az egész országban meg kell történnie. Összegezve: meg kell tanulnia minél több embernek használnia a digitális eszközöket, ezzel tudnak igazán értéket teremteni 2030-ban majd. Ha ez nem sikerül, a digitális eszközök fogják kitúrni őket a munkából.

 

Ha kíváncsi vagy a Codecool előadására, regisztrálj a SMART konferenciára!