SaaSok a felhőn – IVSZ szakmai fórum

2016.11.15 -

CEU

A hazai felhőpiac legégetőbb kérdései, az infrastruktúra szolgáltatók legjobb gyakorlatai és az új piaci lehetőségek legizgalmasabb példái egy napon, egy helyen az IVSZ Adatközpont- és Felhő munkacsoportjának szakmai fórumán november 15-én. Openstack, PanIP, analitika és eHealth adatok. Aki ide eljött, 2017-ben biztosan könnyebben szót ért az ügyfelekkel.

Időpont: 2016. november 15. (kedd) 9:00-13:20

Helyszín: CEU

A rendezvényről szóló beszámoló ide kattintva olvasható.

A rendezvény programja és az előadások prezentációi

9:00 – 9.30: REGISZTRÁCIÓ

9:30 – 9:40: Megnyitó és köszöntő (Deliága Ákos, Adatközpont és Felhő munkacsoport vezető, háziasszony: Hegedüs-Csapó Veronika, T-Systems)

9:40 – 10:10: KeyNote előadás Cloud28+ (előadó: Maïlys Deméaulte, Cloud28+ Program Coordinator

[Prezentáció megtekintése]

10:10 – 10:40: A felhőpiac jövője (előadó: Papp László, Gartner)

[Prezentáció megtekintése]

10:40 – 11:00: IVSZ Adatközpont és Felhő munkacsoport előadása (előadó: Deliága Ákos, munkacsoport vezető)

[Prezentáció megtekintése]

(Adatközpont fogalomtár 2.0 / Felhő fogalomtár bemutatása / HIPA dokumentum bemutatása – Magyarország, mint befektetési célpont a régióban) 

11:00 – 11:30: SZÜNET

11:30 – 11:50: Amikor a felhő találkozik az analitikával  (előadó: Georgiu Achilles, CEU)

[Prezentáció megtekintése]

Manapság már senki sem vitatja a felhő alapú technológiák létjogosultságát, a leginkább ellenálló vállalatok is érzik már, hogy ha nem tesznek megfelelő lépéseket akkor azt a többi technológia alkalmazását vagy fejlődését gátolják. Hogyan valósul meg a nagy vállalati innováció? Miért fontosak a felhőalapú technológiák az Üzleti Analitika jövőjében? Milyen új képességekre lesz szükség?

11:50 – 12:10: Digitális kerekasztalok, ágazatközi együttműködések  (előadó: Mácz Ákos, IVSZ e-Health munkacsoport)

[Prezentáció megtekintése]

A digitalizáció mindent átalakít és mindent felforgat. Az IVSZ szektorokon átívelő digitális párbeszédet indított útjára partnerágazatokkal együttműködésben, hogy közös ajánlásokat, javaslatokat dolgoznak ki a gyors és zökkenőmentes hazai digitális átalakulás érdekében.

12:10 – 12:30: MTA Kutatói Felhő OpenStack alapokon (előadó: Pető Gábor, MTA Wigner FK, Adatközpont és Tenczer Szabolcs, MTA SZTAKI)

[Pető Gábor prezentációja] [Tenczer Szabolcs prezentációja]

2015 év közepén kezdődött el az az egy éves projekt, amelynek során az MTA SZATKI és a Wigner Adatközpont munkatársai elkészítették az MTA Kutatói Felhőjét. Az OpenStack felhő platform rengeteg komponensből áll, ezért egy ilyen rendszer megtervezése és telepítése összetett folyamat. Esetünkben külön nehézséget jelentett, hogy a SZTAKI és a Wigner Adatközpont teljesen eltérő infrastruktúrával rendelkezik. Ennek ellenére olyan műszaki megoldásokat kellett választanunk, amely a felhasználók számára a különbségek ellenére is egységes felhasználásmódot eredményez.

12:30 – 12:50: Nyíltan a nyílt forráskódú rendszerekről (előadó: Szabó Gábor, PanIP Infrastruktúra Klaszter – Adatközpont Implementációs Csoport vezető és Angyal László, PanIP Infrastruktúra Klaszter, Support Cloud fejlesztési vezető)

[Prezentáció megtekintése]

A Deutsche Telekom felhő alapú fejlesztési programot indított, melynek célja egy virtuális funkciókra épülő hálózat létrehozása Európában. A szolgáltatás alappillérét nyújtó első adatközpont Magyarországon létesül. Technológiai paradigmaváltás, agilis fejlesztés, újszerű partnerstratégia, a megszokott keretektől eltérő gondolkodásmód. Miért a nyílt forráskódú megoldások használata mellett döntött a vállalat? Hogyan lehetséges a felhő transzformáció megvalósítása egy nemzetközi vállalatnál? 

12:50 – 13:20 Kerekasztal beszélgetés (kérdések és válaszok – a konferencia alatt felmerült kérdésekről)

Moderátor: Dojcsák Dániel

Résztvevők: Deliága Ákos, Papp László, Georgiu Achilles, Pető Gábor, Szabó Gábor

13:20: Zárszó 

A rendezvény háziasszonya Hegedüs-Csapó Veronika, T-Systems.

Képek a konferenciáról

Támogatók

 

saasok-a-felhon-adatkozpont-es-felho-szakmai-forum-tamogatok