ITBN – Informatikai Biztonság Napja

2016.09.27 - 09.28

Groupama Aréna


A hazai IT szakma képviselői 2004-ben összefogtak azért, hogy egy független, minden piaci szereplő és felhasználó érdekét képviselő fórumot teremtsenek. Az eredeti elképzeléseket mára már meghaladta az ITBN : a kiállítás az új innovációk és termékek első bemutató helye; a konferencián a szektort meghatározó jogi, gazdasági és a területet befolyásoló szakmai és felügyeleti szervezetek aktuális véleménye mutatkozik be. A rendezvényen tehát mindenki jelen van, aki számít: az IT-biztonsággal magas színvonalon foglalkozók mellett az auditorok, biztonsági vezetők, gyártók, szervezeti döntéshozók, tanácsadók, disztribútorok, gazdasági és cégvezetők, és az IT beszerzéseket intézők is.

Az ITBN 2005-ben indult és már akkor is látható volt, hogy a szakma és a piac fontosnak értékeli az ilyen találkozókat. A 2006-os ismétlés megerősített mindenkit abban, hogy a konferenciának van helye a hazai rendezvénykínálatban és egyben meghatározta főbb irányait, konfirmálva célkitűzéseit. Az ezt követő ITBN 2007 már valódi piaci ernyő képét mutatta, a piac jelentős szereplői már támogatták az összefogást. Ezzel párhuzamosan nőt a rendezvényt látogatók száma is, amely 2007-re elérte 800 résztvevőt. Az ITBN 2008 új gondolatot mutatott be, a biztonságtudatos információkezelés képében, aminek formát is adott egy lila pajzs keretében. A konferencia eköré a gondolat köré épült fel, amit láthatóan jól fogadott az 1000 főre bővült látogatói kör. Ez időben alakult meg az ITBN projekt csapata is, amely azóta is ugyanolyan felállásban szervezi meg a rendezvényt. 2009-ben egy másik komoly lépés következett, elköltöztünk az eseménynek addig helyt adó MOM Park moziból és hogy több helyen, kényelmesebb parkolási körülmények mellett konferenciázhassunk új helyszínnek a Cinema City Aréna-t (az Aréna mozit) választottuk. Új megoldásokat is bevezettünk, a saját fejlesztésű Event Monitor (esemény követő és beléptető rendszer) a rendezvényen mozgó résztvevők RFID követését, a networkinget segítő 2D Datamátrixot, az elektronikus regisztrációt és programfüzetet is elérhetővé tette az ITBN számára. A 2010-es ITBN nagy újdonsága volt, hogy 2 naposra bővült a rendezvény és elérte a közel 2000 látogatót. A rendezvény vendégül látta Peter Hustinx Európai Adatvédelmi Biztost és Rubik Ernőt is valamint első ízben kerültek átadásra az ITBN Biztonsági Díjak, amellyel a piaci szereplők és a szakterület kiemelkedő teljesítményeit értékeltük.

2011-ben az ITBN rendezvényeire érkező vendégek száma meghaladta a 2000-et, a rá következő évben pedig 2245-nél állt meg a számláló. A 2012-es évben az ITBN jóvoltából a boltok polcaira kerülhetett Kevin Mitnick, a híres hacker életrajzi könyvének magyar fordítása, iOS és Android platformokon futó, kifejezetten a rendezvényre készült mobil alkalmazást mutattunk be és Business Matchmaking szolgáltatásunk segítségével közelebb hoztuk a szolgáltatói és a megrendelői kört a rendezvényen.

2013-ban Nógrádi György biztonságpolitikus professzor segítségével betekintettünk a magánszféra és a biztonság küzdelmébe és biztosítunk lehetőséget az ITBN résztvevőinek több mint 80 programpont megtekintésére a konferencián. Az elkövetkező évben a konferencia új helyszínre költözött és megközelítettük a 2500 látogatói számot, amellyel a rendezvény Közép-Keleti Európa legnagyobb szakrendezvényévé nőtte ki magát.

10 éves fennállása után a rendezvény 2015-ben újjászületett. Új helyszínen a hatalmas Groupama Arénában került megrendezésre az első ITBN CONF-EXPO, amely óriási tereivel, szakmai programjaival várta a látogatókat 2015-ben. Donald Good FBI kibervédelmi részlegvezetőjének előadása és Prinya Hom-anek a Thai kibervédelmi guru bemutatója megkérdőjelezhetetlenül a ITBN eseménszériájának csúcspontjai voltak.

De 2016 sem kínál kevesebbet. Követve az ismeretlennel tavaly megvívott csaták hadiösvényét az ITBN CONF-EXPO 2016-ban zászlajára tűzi a kiber éberség gondolatát és a lobogó alá gyűjti a védelem őreit. Az a tervünk, hogy a kibertér éberségének feladata idén megkapja azt a figyelmet, amire szüksége van. Az Interpol kibervédelmi részlege betekintést enged majd a kiberbűnöző világába és a tavalyi siker előadónként visszatérő Prinya Hom-anek elmeséli, hogy mi zajlik a kínai hackerek függőnye mögött.