Agrárinformatika munkacsoport ülés – 2019.10.29.

2019.10.29 -

IVSZ iroda (1077 Budapest, Wesselényi utca 16.)

A munkacsoport következő összejövetelén a DAS megvalósulásával kapcsolatos információk megosztását követően, folytatjuk az digitális agrár megoldások fejlesztésével, elterjedésével kapcsolatos területek feldolgozását a mezőgazdaság 5.0 (robotizáció) áttekintésével.

Több mezőgazdasági ágazat működésének, fejlesztésének nagy akadálya a helyi munkaerőhiány. A robotok használata megoldást jelenthet, segíthetnek a termékekre irányuló piaci kereslet kielégítésében. Mi szükséges a robotok elterjedéséhez. technológia, hálózatok, finanszírozás, humánerőforrás? A mezőgazdaság robotizációjában milyen szerepe informatikai vállalkozásoknak? Mekkora lehet ez a piac? Ezt a kérdéskört szeretnénk körbejárni meghívott előadókkal és szakértőkkel valamint a munkacsoport tagjaival.

Tervezett program:

  • DAS megvalósításának bemutatása öt percben, Varga Péter, IVSZ Agrárinformatikai munkacsoport vezetője
  • A mezőgazdaság 5.0 az agrár robotizáció helyzetének áttekintse, főbb hajtóerők, gátló tényezők, a piac jelenlegi helyzete, trendek (műhelymunka)
    • Tóth Tamás, termékmenedzser, DeLaval Kft – Robotok az állattenyésztésben
    • Kéki László, ügyvezető, kertcenter.com – Robotok a kertészetben
    • Agrár robot piac áttekintése (hajtó és gátló tényezők), javaslatok megfogalmazása

A műhelymunkára meghívtunk több, a területet ismerő, vagy kapcsolódó területtel foglalkozó (például: vidéki munkaerő helyzet) szervezet szakértőit, hogy a technológia mellett a humán és gazdasági tényezőket is megismerhessük.

A munkacsoport ülést 2019. október 29-én, 14.00 órai kezdettel tarjuk az IVSZ tárgyalójában (Centrál Udvar Irodaház B ép. I. emelet 1077 Budapest, Wesselényi utca 16/A).

Amennyiben szeretnétek IVSZ-en kívüli további szakértőket meghívni jelezzétek részemre.